Slagvaardig
Bij overstromingen en andere ‘grootschalige nationale rampen’ is het volgens de taskforce van het grootste belang dat de overheid slagvaardig opereert. ‘De coördinatie en regievoering vragen om krachtige keuzes. Bij een overstromingsramp van nationale omvang móét een ‘topdown’ benadering gekozen worden.’ De taskforse stond onder leiding van commissaris van de koningin Jan Franssen (VVD) van Zuid-Holland.
Centrale rol voor commissaris bij ramp
Niet de burgemeester van de grootste gemeente in een regio, maar de commissaris van de koningin moet bij bovenregionale rampen een centrale…
Stem van de minister
Op regeringsniveau, in het zogeheten ministerieel beleidsteam, moet de stem van de minister van Binnenlandse Zaken doorslaggevend zijn, zo luidt de aanbeveling. De commissarissen van de koningin moeten optreden als crisiscoördinator; als rijksheer met ministeriële bevoegdheden.
Superburgemeesters
In het rapport wordt ook ‘een versterking van de bevelvoeringsmogelijkheden’ voor de voorzitters van de veiligheidsregio’s bepleit. Het komt er op neer dat deze zogenoemde superburgemeesters volgens de taskforce de baas zijn zolang de ramp zich binnen hun werkgebied voltrekt.
Bovenregionaal
Zodra ook omliggende regio’s erbij betrokken raken, komt de commissaris van de koningin in beeld. Hij of zij moet dan namens de minister zorgen voor ‘ondersteuning van de bovenregionale coördinatie en het optimaliseren van interregionale coördinatie’. Volgens de taskforce kan de commissaris deze rol vervullen vanwege ‘zijn specifieke regiokennis’.
Landelijk commandocentrum
Om de aansturing vanuit het rijk te versterken, moet er volgens de commissie-Franssen een ‘landelijk operationele staf’ komen. Hoe dit het beste kan worden georganiseerd, moet nader worden onderzocht. Verwezen wordt naar de afgelopen najaar gehouden oefening Waterproef, waarbij een dergelijke staf zich uiteindelijk ontwikkelde tot een landelijk commandocentrum.
Evacuatieplan ontbreekt
De taskforce concludeert in zijn rapport dat de veiligheidsregio’s de afgelopen twee jaar ‘veel vooruitgang hebben geboekt’ en inmiddels ‘aanzienlijk beter zijn voorbereid op overstromingen’. Voor het rijk is dit geenszins het geval. Zo ontbreekt een nationaal evacuatieplan, dat in de ogen van de commissie echter ‘onontbeerlijk’ is ‘om orde te scheppen in de chaos die overstromingen teweegbrengen’.
Wederopbouw
De taskforce pleit ervoor om rampen te blijven oefenen: regionaal om de twee jaar, landelijk om de vier jaar. ‘Dus in 2012 opnieuw een grote landelijke overstromingsoefening.’ Verder is meer aandacht nodig voor de periode van herstel en wederopbouw na een ramp. ‘Dit is nu nog onontgonnen terrein.’
Lees hier het advies van de Taskforce Management Overstromingen:
Rapport van bevindingen
Deelrapport First Impression
Deelrapport 2: Nafase
Deelrapport 3: Planvorming
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Waarom steken we zeer veel energie in de versterking van de regio's en in afspraken tussen de regio's, en gaan we vervolgens weer terug naar de situatie dat de provincie een regiooverschrijdende rol vervult.. Dat beketent ook weer aanpassing van de rampenstaven en de GRIP-structuur !