ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Welke vastgoedportefeuille sluit aan bij de kerntaken?

Een duidelijk gemeentelijk portefeuilleplan geeft houvast.

21 mei 2024
Sidney Mac Gillavry
Sidney Mac Gillavry

Wanneer ik u zou vragen waardevolle herinneringen aan uw dorp of stad op te noemen, is de kans groot dat maatschappelijk vastgoed daar een rol in speelt: het trouwen in het monumentale stadhuis, de toernooiwinst van uw volleybalteam in de sporthal of het eerste optreden van uw dochter in het theater. De herinneringen zijn van onschatbare waarde, maar het maatschappelijk vastgoed heeft wel een prijskaartje: het moet worden verduurzaamd, onderhouden en beheerd. Met een naderend financieel ravijnjaar op komst, is het extra belangrijk dat gemeenten een goed verhaal hebben welk vastgoed hun geld waard is.  

Een helder strategisch verhaal legt herkenbaar uit hoe vastgoed bijdraagt aan de gemeentelijke doelen: welke waarden zijn van belang, wat is de kern? En waar zijn keuzes nodig, waar moet meer of waar kan het minder? Een portefeuilleplan biedt dit verhaal.  

Heeft uw gemeentelijke portefeuille waarde voor uw inwoners?

Sidney Mac Gillavry

Een portefeuilleplan geeft houvast bij vastgoedsturing. Het verbindt de strategische waarden van vastgoed voor het bestuur met de praktische opdracht voor het vastgoedteam: zij kunnen dan efficiënt aan de slag kan met het verduurzamen en het vastgoed veilig en functioneel kan houden. Een goed portefeuilleplan helpt bovendien bij het krijgen van draagvlak voor investeringsvoorstellen.   

Maar de echte vraag is natuurlijk: durven we en kunnen we kiezen? Daarvoor helpt het wanneer binnen uw gemeente het portefeuilleplan in het juiste samenspel wordt opgesteld. Is iedereen gehoord? Zijn alle opgaven goed in beeld en verwoord? Zijn de consequenties van keuzes voldoende onderzocht en worden de onderzoeksresultaten gedragen? Want dan lukt het om de spannende keuzes inzichtelijk te maken en tot besluiten te komen.   

bbn heeft kennis van zowel de bedoeling van vastgoed als de praktische en technische consequenties van het hebben van vastgoed. Met onze praktische kennis van onderhoudsconcepten, verduurzaming van bestaand vastgoed (Routekaart Maatschappelijk Vastgoed en Energieverduurzamingsplan per pand) en het projectmanagement van nieuwbouw kunnen we plannen vertalen in realistische inschattingen van de haalbaarheid.   

En al die kennis zetten we graag in om u te helpen bij het realiseren van een gemeentelijke portefeuille die uw tijd en geld waard is.  

Meer informatie

Wilt u hier meer over weten? Neem gerust contact op met Sidney Mac Gillavry.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.