Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

BBB lijkt ook in veel waterschappen de grootste

Verschillende uitslagen zijn uitgesteld. BBB concurreert met Water Natuurlijk.

16 maart 2023
Stemformulieren van de waterschapsverkiezingen in de RAI waar stemmen worden geteld die zijn uitgebracht.
Stemformulieren van de waterschapsverkiezingen in de RAI waar stemmen worden geteld die zijn uitgebracht.ANP

Meerdere waterschappen hebben hun uitslagavonden uitgesteld omdat het langer duurt dan verwacht om alle stemmen te tellen. Daarbij zitten waterschap Drents Overijsselse Delta, met steden als Zwolle, Meppel en Deventer, en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, dat bijna heel Noord-Holland beslaat. Ook hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en waterschap Hollandse Delta geven aan dat het moeilijk is snel een verkiezingsuitslag te geven.

Een reden is de relatief hoge opkomst tijdens de gecombineerde verkiezingen van woensdag. Met het tellen van de stemmen kregen de provinciale statenverkiezingen voorrang. Pas daarna waren de waterschappen aan de beurt.

Teammanager Maatschappelijke Opgaven

Gemeente Lansingerland
Teammanager Maatschappelijke Opgaven

Directeur Concernstaf / Plaatsvervangend Griffier - Tweede Kamer der Staten-Generaal

Bestman - Bestuur & Management in opdracht van Tweede Kamer der Staten-Generaal
Directeur Concernstaf / Plaatsvervangend Griffier - Tweede Kamer der Staten-Generaal

Voorlopige uitslagen

Wetterskip Fryslân meldde vanmorgen al een voorlopige uitslag, ondanks dat de gemeenten Leeuwarden, Smallingerland en Weststellingwerf nog niet klaar waren. In deze voorlopige uitslag behaalt BBB met 28,9 procent de meeste stemmen. Daarna volgen Water Natuurlijk (de waterschapspartij gelieerd aan GroenLinks, D66 en Volt) met 14,7 procent en de Fryske Nasjonale Partij met 11,7 procent.

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft negentig procent van de stemmen geteld. In dit verstedelijkte gebied, inclusief Amsterdam, is voorlopig de PvdA met zes zetels de grootste. Dit betekent voor die partij twee zetels winst. Ook Water Natuurlijk groeit van vier naar vijf zetels. De BBB komt, op basis van deze telling, binnen met drie zetels en wordt in dat geval de vijfde partij in dit waterschap.

Het voorlopig resultaat in waterschap Vallei en Veluwe is dat BBB met zes zetels de grootste wordt. VVD, ChristenUnie en Water Natuurlijk hebben elk drie zetels. In waterschap Rivierenland lijkt de BBB eveneens met zes zetels de grootste te worden, gevolgd door Water Natuurlijk met vijf zetels. De boerenpartij krijgt hier vooralsnog bijna twintig procent van de stemmen. 

Voorlopige verkiezingsuitslag waterschapsverkiezing Aa en Maas in 2023.
Waterschap Aa en Maas

In Waterschap Aa en Maas haalt BBB nu zeven zetels, direct volgend op Water Natuurlijk dat de grootste lijkt te worden met acht zetels. In waterschap Hunze en Aa's, in de provincie Groningen, wordt BBB juist net groter dan Water Natuurlijk. De eerste haalt zes, de tweede haalt vijf zetels. Samen veroveren beide partijen minstens de helft van de uitgebrachte stemmen.

In waterschap Zuiderzeeland, in Flevoland, deelt BBB de koppositie voorlopig met Water, Wonen en Natuur. Beide partijen hebben zes zetels. BBB heeft wel 450 stemmen meer. In waterschap Rijn en IJssel is de BBB in één keer met negen zetels de grootste. Water Natuurlijk is hier tweede met vijf zetels, zonder winst of verlies.

In waterschap De Dommel bezet BBB samen met de VVD de tweede plaats, achter opnieuw Water Natuurlijk. Maar ook in waterschap Scheldestromen, dat heel Zeeland beslaat, lijkt BBB weer de grootste te worden

Officieel

Op 23 maart komt de officiële uitslag van de waterschapsverkiezingen naar buiten.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Biemie Janssen
Het stemgedrag van veel Nederlanders gaat steeds meer lijken op het gedrag van voetbalhooligans, je hoeft er niks mee te bereiken als het maar oplucht dat je weer iets kapot gemaakt hebt! Met LPF, PVV, Forum, Denk en Ja21 zijn we echt helemaal niks opgeschoten, noch is er ook maar iets constructiefs uit voortgekomen. En nu gaan we massaal voor de BBB, die zegt de onvrede in Nederland te vertegenwoordigen. OK ben wel benieuwd wat zij dan echt gaan doen? Geen compromissen sluiten? Een Nexit in navolging van de "succesvolle" Brexit? Anderhalf miljoen mensen blijft gewoon op VVD stemmen omdat ze tevreden zijn in hun bubbel. Dat Rutte - als rode draad van het afgelopen decennium - verantwoordelijk is voor een heleboel ellende deert ze niet. Tsjah, geen idee hoe het nu verder gaat? Heb van de BBB nog geen plannen gehoord die welke crisis dan ook gaan oplossen!
Hielco Wiersma
Het stemgedrag van de burgers wordt in hoge mate bepaald door de huidige omstandigheden in het politieke spectrum (o.a. het ontbreken van voldoende deskundigheid, daadkracht en maatwerk, te veel leunen op de kwaliteit van automatisering in een complexe samenleving).
Advertentie