Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten moeten hun hoogwaterplan op orde brengen

Het Instituut voor Veiligheid- en Crisismanagement (COT), adviseert gemeenten hun hoogwaterplan op orde te brengen.

Hoogwater in de Maas bij Maastricht
− Shutterstock

Plannen om mensen tijdens de hoogwatercrisis in juli vorig jaar in Midden- en Noord-Limburg te evacueren, stuitten vaak op weerstand van de inwoners. In sommige gevallen gingen mensen ertoe over dijken met zandzakken te verhogen om maar niet thuis weg te hoeven. Een besluit dat niet altijd op basis van de juiste informatie werd genomen, constateert het COT, het Instituut voor Veiligheid- en Crisismanagement. Het adviseert gemeenten hun hoogwaterplan op orde te brengen. 

Derde evaluatie

Het COT presenteerde woensdag in Venlo een evaluatie in opdracht van de Veiligheidsregio Limburg Noord. De derde evaluatie alweer, nadat het COT eerder het Waterschap Limburg en de Veiligheidsregio Zuid-Limburg tegen het licht had gehouden. Rijkswaterstaat volgt nog.

Evacuatie

Het was 'een race tegen de klok' om maatregelen tegen de snel wassende Maas en Roer te nemen om erger te voorkomen, blijkt uit de evaluatie. Het water steeg zo snel, dat gemeenten besloten hele wijken te evacueren. Ook werden op 16 juli in korte tijd 237 patiënten van het aan de Maas gelegen VieCuri ziekenhuis in Venlo geëvacueerd.

Thuis blijven

De regio deed een beroep op de zelfredzaamheid van de burger. Maar zeker de eerste dagen van de watersnood gaf de informatie die waterschap en Rijkswaterstaat boden geen zekerheid of iets ging overstromen, of dat een dijk het zou houden. Het duurde enkele dagen voor dit op orde was. Een groot deel van de geëvacueerde mensen had achteraf gezien net zo goed thuis kunnen blijven. De dreiging was echter zo groot dat men geen risico’s wilde nemen. Veel mensen gaven geen gehoor aan de oproep om thuis te vertrekken. Ze maakten een eigen inschatting van de risico’s en wilden liever hun eigen bezittingen beschermen.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Hoogwaterplan

Het COT adviseert dat gemeenten hun hoogwaterplan op orde moeten hebben. In dat plan moet klip en klaar staan waar bijvoorbeeld zandzakken gevuld kunnen worden. Zo’n plan is vooral nodig in gemeenten als Bergen, Gennep en Mook, waar de waterkeringen nog niet op orde zijn. Ook adviseert het COT dat de informatievoorziening beter moet aansluiten bij wat mensen lokaal willen weten en bovendien begrijpelijk is. Niet altijd werd namelijk dezelfde taal gesproken. Waar de ene instantie het bijvoorbeeld had over de waterstanden ten opzichte van NAP, had de andere het over afvoer van het aantal kuubs per seconde. (ANP)

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in