ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Op weg naar Net Zero

Transitie naar elektrisch rijden.

20 februari 2023
Arcadis

De opwarming van de aarde heeft steeds meer invloed op het leven van miljarden mensen over de hele wereld. Overheden en bedrijven proberen de transitie naar net zero uitstoot van fossiele brandstoffen te versnellen terwijl ze aan onze mobiliteitsbehoefte voldoen. De kosten van deze transitie nemen door de huidige hoge bouwkosten, inflatie en problemen met de toeleveringsketen steeds meer toe. De overgang naar emissievrije voertuigen - grotendeels elektrische auto's - moet daarom gepaard gaan met efficiënte investeringen, onder andere in de laadinfrastructuur.​

Als we in 2050 CO2-neutraal willen rijden, moet in 2030 61% van de wereldwijd verkochte auto's emissievrij zijn. In 2035 moet dit percentage 93% bedragen en in 2038 mag er in geen enkel segment nog een voertuig met een verbrandingsmotor worden verkocht.

De stand van Nederland

Nederland is een van de meest progressieve landen als het gaat om elektrisch rijden. Vanaf 2030 wordt de verkoop van nieuwe auto’s met een verbrandingsmotor verboden. Tien jaar eerder dan in veel andere landen. Ons land biedt met 41 laadpunten per 100 km2 een zeer goed bereik. De hoge energiekosten kunnen de toekomstige ontwikkeling van infrastructuur echter beperken. Maar Nederland staat in de top vijf, samen met een aantal Europese landen en China als het gaat om investeringsbereidheid op het gebied van elektrisch rijden.

Aan de slag met Elektrische voertuigen

Bij Arcadis helpen we besluitvormers in de publieke en particuliere sector bij het opzetten en implementeren van programma’s voor elektrische voertuigen en laadinfrastructuur. We hebben veel ervaring in het oplossen van de uitdagingen in de verschillende fases: van strategievorming tot uitvoering. Daarom weten wij wat een succesvolle transitie naar elektrische rijden aanjaagt.

We onderzochten de verschillende aspecten in de transitie naar elektrische voertuigen.

  • We brachten de belangrijkste factoren voor het versnellen van de invoering van elektrische voertuigen in kaart.
  • Ook vergeleken we de markt voor laadinfrastructuur in 21 regio’s over de hele wereld.
  • Samen met de World Business Council for Sustainable Development ontwikkelden we daarbij een blauwdruk voor een robuuste planning van de oplaadinfrastructuur.

Wil je je verder verdiepen in de transitie naar elektrisch rijden? Bekijk dan onze rapporten.

Ga het gesprek met ons aan

Joost de Jong
Senior adviseur Duurzame Mobiliteit
Neem contact op met Joost

Willem Knol
Adviseur Duurzame Mobiliteit
Neem contact op met Willem

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.