Overslaan en naar de inhoud gaan

Oostvaardersplassen niet langer ongereguleerd wildgebied

Het idee van de Oostvaardersplassen als een wildgebied zonder menselijk ingrijpen wordt losgelaten. Met grootschalige afschot moet de…

Het idee van de Oostvaardersplassen als een wildgebied zonder menselijk ingrijpen wordt losgelaten. Met grootschalige afschot moet de natuur en het wild in het gebied in balans worden gebracht. 

Afschot

Flevoland laat zo snel mogelijk 980 edelherten in de Oostvaardersplassen (OVP) afschieten. Ongeveer 180 konikpaarden verhuizen naar een gebied elders in Europa. Er blijven dan nog 1100 herten, paarden en koeien in het natuurgebied over, die samen in een kleiner gebied moeten leven, maar wel met meer beschutting rondom. Staatsbosbeheer moet met een plan komen hoe het grootschalige afschot het best kan plaatshebben. Dat besluit hebben Provinciale Staten van Flevoland woensdagavond na een urenlang debat genomen. GroenLinks en de Partij voor de Dieren waren tegen.

Demonstraties

Een meerderheid van de twaalf politieke fracties in de Staten was het grotendeels eens met de nieuwe beheeradviezen van een commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Pieter van Geel (CDA). Het advies kwam na een strenge winter waarin duizenden dieren bezweken. Uit de hand lopende demonstraties en protesten waren het gevolg. Dat mag nooit meer gebeuren, vinden alle Flevolandse politici.

Verkeerd ingeschat

Flevoland wil de edelherten liever verhuizen naar een andere plek, maar dat lijkt niet te gaan lukken, aldus verantwoordelijk gedeputeerde Harold Hofstra woensdag. Hij zal nog een advies vragen, maar het moet geen eindeloze zoektocht worden. Haast is geboden om voor de winter klaar te zijn. Wat wel gaat gebeuren is dat de dieren in het gebied stuk voor stuk worden geteld voordat jagers op pad gaan. Dat is nodig omdat er in het verleden vaker aantallen dieren verkeerd zijn geschat.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Anticonceptie

Als de dringendste maatregelen zijn genomen, volgt een reeks onderzoeken. Onder andere naar anticonceptie bij het achtergebleven wild en naar nut en noodzaak van de grazers in het gebied. Schapen, ganzen en machines kunnen het gras ook maaien, aldus 50Plus. Mogelijk verdwijnen een of meer grote hoefdiersoorten. De provincie houdt beter de vinger aan de pols bij gebiedsbeheerder Staatsbosbeheer en vraagt meer advies van wetenschappers.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Heuvelman

Eindelijk, het werd tijd. Het experiment van ecoloog Frans Vera en prof. Han Olff is totaal mislukt. En dat is al zo'n 10 jaar geleden duidelijk geworden. Achteraf onbegrijpelijk dat de (rijks)overheid nog zo lang medewerking heeft gegeven aan de dwaze ideeën van deze eco-zeloten.

Op 12 juli 2018, 15:07
K.M. Schaap

Houden we nu dan eindelijk op met natuurtje spelen in Nederland en gaan we weer gewoon beheren?

Op 13 juli 2018, 09:28
Wottsjer

En de winterse dierentuin en het volkstheater voor de poorten van de plassen, houdt dat nou ook op of wordt er een nieuwe voorstelling gecomponeerd waar de lieden met het hart op de goede plek zich te buiten kunnen gaan aan de letterlijke afbraak van alles wat hen niet in hun oh zo diervriendelijke kraam van pas komt?

Op 13 juli 2018, 12:15
Marcel Vosestein

Meest onthutsend is dat ook politiek, bestuur en media zich niet de vraag stellen: Waarom gaat het zo mis, als de natuur 'lekker' z'n gang kan gaan?
Op basis van de meerjarige cijfers biedt het gebied bij de huidige beheerwijze een bestaan aan gemiddeld 3.500 grazers. In opzicht past de correctie van 5.250 naar 2.000 grazers daar volledig in. De bovenmatige aantallen ontstaan door jaarlijks stapelen van surplus van een zesde aan grazers. Die stapeling vond sinds winter 2013/14 - slechts een sterfte van amper 200 grazers! - plaats.
De surplus van een zesde ontstaan door afwezigheid van predatoren als de wolf, waar de aanwasbepaling van de grazers wél rekening houdt, maar niet optreedt. Die schermen een zesde aan vegetatie = voedsel af. Structureel een zesde - 300 hectare - minder voedsel betekent
a. Een zesde minder grazers;
b. Kansen voor alle ontwikkelingsstadia van planten. bomen en struiken als waarborg van biodiversiteit.
c. De dynamische afscherming van 300 hectare biedt wekelijks 120 meter volgroeide vegetatie per grazer. Bij de inval van de winterkou kom ook nog steeds een zesde volgroeide vegetatie vrij. En dat biedt voor zo'n twee maanden reservevoedsel, die de winter bekort.
Binnen dat ligt de ecologische draagkracht op 5/6 van de 3.500 en dus 3.000 grazers. Dat is twee keer meer dan in de 'Van Geel-voorstellen en dus ook de besluiten.
Na de crash naar 2.000 grazers zal ook bij een meest maximale aanwas van zo'n 55% het gemiddeld aantal grazers 2.500 grazers maximaal bedragen. Dat is 30% minder dan het langjarig gemiddelde van 3.500 grazers en dus hebben de grazers dit jaar een derde gebied en vegetatie 'over'!
Binnen dat surplus van 600 tot 700 hectare gebied en vegetatie zijn de voorstellen voor afschermen en herinrichten direct uit te voeren zonder dat er een grazer verminderd moet worden. Als dit direct wordt uitgevoerd is het aantal grazers op gemiddeld 2.500 grazers te houden, terwijl men de herinrichting uitvoert. Bij een geleidelijk vergroten is langs die weg ook het aantal grazers te verkleinen.
Voor het voorkomen van (grote) wintersterftes is het belang om die 300 hectare dynamisch afschermen strikt uit te voeren. De sterftes zullen dan meer verspreid over het jaar plaatsvinden.
Afgezet tegen deze feitelijke ontwikkelingen en kenmerken zijn de voorstellen voor verplaatsen en afschot in het geheel niet te motiveren en dus zowel ecologisch als juridisch onhaalbaar.

Op 13 juli 2018, 14:22
ed musman

Ik sluit mij aan bij de reactie van Marcel Vossestein. Voorts verbaas ik mij erover dat besluitvorming op een dergelije kortzichtige basis mogelijk is. Er wordt een rapport opgesteld en dat wordt ruckzigloos gevolgd.

Op 13 juli 2018, 16:14
Herman Galle

[..]maar het moet geen eindeloze zoektocht worden[..] Als het om mensenlevens zou gaan zou de zoektocht best 'eindeloos lang' mogen duren. Nu gaat het 'slechts' om edelherten en moet er dus haast gemaakt worden met doden. De mens in al zijn kleinheid.

Op 14 juli 2018, 01:42
Bernard

Wat een moeilijke praat van Vossenstein. Het antwoord waarom het misgaat is simpel: omdat het gebied omheind is. de dieren kunnen er niet uit. En omdat de herten, paarden, en koeien fokken als de konijnen, ontstaat er snel voedseltekort.
En verder wat Heuvelmans zegt: de politiek en de beheerders hebben te veel en te lang hun oren laten hangen naar de monomane biologen Vera en Olff.

Op 14 juli 2018, 19:54
Paul

@Bertold,
Oren alten ahngen? Nee 'vergeten' hun eigen beleid uit te voeren, namelijk corridor naar de Veluwe.
Kans voor de beestje om te migreren én inmiddels voor wolven om binnen te komen.
Overigens ben benieuwd wat er gaat gebeuren als wolven opeens zelf de Oostvaardersplassen ontdekken

Op 16 juli 2018, 13:51
H. Karelsen

Het is onvoorstelbaar dat een stelletje zelfbenoemde specialisten kunnen hobbyen met dierenleed in de ergste vorm. Na duizenden dode dieren onder de meest schrijnende situaties (bekijk de beelden eens) komt men tot de conclusie: het werkt niet zoals we ons dat hadden voorgesteld. Ieder simpel nadenkend mens was al meteen tot die constatering gekomen maar nee, eerst de eigen zin doordrijven en pas later overgaan tot aanpassingen. Niet toegeven dat het nooit zover had mogen komen, nee ambtelijk geneuzel. Een schandplek op de landkaart dat stukje afgesloten terrein waar we dieren gewoon lieten krepperen en dat ook nog natuur durfden te noemen. Zum kotsen.

Op 17 juli 2018, 13:48
Janet

Als de natuur gewoon zijn gang had kunnen gaan en mensen niet in hun onwetendheid de beesten waren gaan bijvoeren had al veel regulering plaatsgevonden. Dat samen met de corridor naar Veluwe had voor een prachtig natuurgebied gezorgd. Maar nee, mensen vinden dat de dieren eten moeten hebben. Je moet geen dieren in de natuur bijvoeren. Nooit!

Op 18 juli 2018, 08:14
H. Karelsen

Jantje, dieren opsluiten achter een hek en zonder voedsel is GEEN NATUUR. Dat is dierenmishandeling !! En dat is weer strafbaar.

Op 18 juli 2018, 13:09

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in