Archiefinstellingen, waaronder veel gemeente-archieven, hebben honderdduizenden oude foto’ uit voorzorg van hun websites gehaald omdat ze auteursrechtelijke claims vrezen. Een recente uitspraak van de kantonrechter in Leiden heeft archieven huiverig gemaakt, stelt Branchevereniging Archiefinstellingen in Nederland (BRAIN).
Gemeente-archieven halen massaal foto’s offline na vonnis
Archiefinstellingen, waaronder veel gemeente-archieven, hebben honderdduizenden oude foto’ uit voorzorg van hun websites gehaald omdat ze…
Erfgoed Leiden
De rechter wees begin deze maand een claim toe in een zaak over ansichtkaarten uit de jaren 40 en 50 die Erfgoed Leiden online had gepubliceerd zonder toestemming van de rechthebbende. In totaal draaide de zaak om 25 foto's, waar Erfgoed Leiden 75 euro per stuk voor moet betalen, plus proceskosten van ruim 12.500 euro. Maar de gevolgen van de uitspraak zijn verstrekkend, vreest de branchevereniging. ‘Het wordt bijna onmogelijk om ons werk goed te blijven doen', zegt voorzitter Chantal Keijsper. BRAIN steunt Erfgoed Leiden, dat hoger beroep heeft aangetekend.
Digitaliseringsbeleid
Volgens de branchevereniging worden door het verwijderen van materiaal door tientallen archieven ‘de resultaten van vele jaren digitaliseringsbeleid tenietgedaan''. ,,Het is van het grootste belang dat dit van tafel gaat', aldus Keijsper.
70 jaar
Het Leidse archief had aangenomen dat het auteursrecht op de foto's was vervallen, aangezien ze langer dan 70 jaar geleden waren gepubliceerd en de fotograaf onbekend was. Voor uitgevers houdt het auteursrecht na 70 jaar op. Voor makers gelden echter veel strengere regels: hun auteursrecht vervalt pas 70 jaar na hun dood. In de Leidse zaak bleek dat de fotograaf is overleden in het jaar 2000. De uitgever die de zaak aanspande, claimde echter met succes bij de rechter dat de fotograaf zijn auteursrecht in de jaren 80 aan hem had overgedragen. (ANP)
Reacties: 8
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
"De uitgever die de zaak aanspande, claimde echter met succes bij de rechter dat de fotograaf zijn auteursrecht in de jaren 80 aan hem had overgedragen."
Ach ja, dat krijg je als iemand aan dit soort oncourante zaken een paar €'s aan wil verdienen (zowel de fotograaf als de uitgever).
Je zal eens iets gratis voor de maatschappij doen.....
Zou graag de naam van de uitgever weten. Hoef ik daar niets meer te bestellen.
Sterk staaltje van juridische idiotie. Het ontbreekt er nog maar aan dat de politie op aangifte van uitgeverijen braderieën afstroopt om razzia's te houden onder verkopers van oude ansichtskaarten...
Deze achterlijke uitspraak van de kantonrechter wordt hopelijk in hoger beroep gecorrigeerd.
We leven inmiddels in een NEE maatschappij.
Nee, tegen zwarte Piet
Nee, tegen karnemelk
Nee, tegen houtstook
Nee, tegen glas wijn
Nee, tegen......
Wanneer houd dat gezeur eens op.
ben het helemaal met Johannes eens.
Ook met de andere reageerders.
Na de uitspraak gelezen te hebben, ligt voor mij de zaak toch wel iets genuanceerder.
Vooraf is door eiser gepoogd tot overeenstemming te komen. Dit is niet gelukt.
Eiser moet zijn omzet o.a. halen juist uit het gebruiken en verkopen van dergelijke ansichtkaarten. Door het publiekelijk tonen en het gemakkelijk maken om deze ansichten te downloaden, wordt gezien het specialisme van deze uitgever, zijn belangen onredelijk geschaad. Daar komt bij dat de foto's ook niet onmiddellijk van de website zijn gehaald toen eiser daarop attendeerde in 2016.
De fotograaf heeft auteursrechten tot 70 jaren na zijn/haar dood en gaat dus over op de nabestaanden. Zonder auteursrecht zou geen fotograaf nog geld kunnen verdienen en geen schilderij waarde hebben. Dat is wetgeving waaraan gemeenten zich ook dienen te houden. Men is slecht op de hoogte van het auteursrecht en het portretrecht. Normaal gesproken heeft de maker het auteursrecht maar de uitgever van de kaarten heeft kunnen aantonen dat deze aan hem/haar was overgedragen. Dat kan, conform de wet, enkel en alleen schriftelijk. Er is dus een document van overdracht en daarmee een nieuwe auteur en die leeft nog steeds. Dus is er geen sprake van 70 jaren na de dood. Dan heb je dus schriftelijke toestemming nodig van de nieuwe auteur/erven. Zo is dat in de wet vastgelegd. Iedereen die met foto's van doen heeft zou dat eigenlijk moeten weten. Je kunt ze vinden onder auteursrecht en portretrecht.