Overslaan en naar de inhoud gaan

Verhuurderheffing onder vuur in Kamer

De VVD overweegt mee te gaan in het verlagen van de verhuurdersheffing, mits daar prestatieverplichtingen van woningcorporaties…

De VVD overweegt mee te gaan in het verlagen van de verhuurdersheffing, mits daar prestatieverplichtingen van woningcorporaties tegenover staan. Waarnemend fractievoorzitter Sophie Hermans noemt het afschaffen van de heffing ‘een stap te ver’, ondanks druk van voornamelijk de linkse oppositie.

Verder

Ook de SP en GroenLinks willen verder gaan dan Hermans voorstelt. Er is immers een meerderheid om de verhuurderheffing af te schaffen, aldus GroenLinks-leider Jesse Klaver en SP-voorvrouw Lilian Marijnissen. Hermans staat urenlang achter het katheder in de Tweede Kamer. Zij voerde het woord namens de grootste partij, en kreeg veel kritiek en vragen van andere fractievoorzitters.

 

Nieuwbouw

De heffing die verhuurders in de sociale sector moeten betalen is veel partijen een doorn in het oog. Het afschaffen van de heffing zou woningcorporaties meer financiële ruimte geven om te investeren in het bouwen van nieuwe woningen, verwachten zij. PvdA en GroenLinks en SP hebben al aangekondigd met moties te komen om de heffing af te schaffen. De invulling verschilt. Het lijkt er vooralsnog niet op dat de Kamer zich al in meerderheid achter een concreet voorstel heeft geschaard. SP wil de belasting vervangen door een plicht om te investeren in betaalbare huizen. PvdA en GroenLinks hebben het voorstel samengevoegd met een bredere motie waarin onder meer gepleit wordt om langer geld te steken in het Volkshuisvestingsfonds. Dat moet worden betaald door de winstbelasting voor grotere bedrijven te verhogen.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Streep

 Verschillende woonpartijen reageerden dinsdag al weinig enthousiast op de plannen uit de Miljoenennota. Woningcorporaties en commerciële verhuurders, maar ook de Woonbond en gemeenten hadden gehoopt dat een nieuw kabinet inmiddels een dikke streep door de heffing zou hebben gezet. In plaats daarvan zegt het kabinet in de begroting slechts een kleine korting toe, in ruil voor meer inzet in de woningbouw. (Redactie/ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

W. van den Bosch

De verhuurderheffing kan beter omgedraaid worden: niet tot 752,33, maar vanaf. Moet je eens opletten hoe hard de voltallige VVD-fractie dan naar de interruptie-microfoon holt.

Op 22 september 2021, 16:59
B. Janssen

Het is wel duidelijk dat de VVD niet de partij van het verdelen van de welvaart is. Dat is geen verrassing, maar niet alleen de verhuurdersheffing heeft de woningbouwverenigingen aan banden gelegd. Door de misstanden in diverse corporaties is het idee ontstaan dat er teveel vrij geld zat in deze sector. Op zich waar, maar i.p.v. een duidelijkere verplichting richting de sociale huursector is in dit geval gekozen om plompweg de staatskas met dit geld te vullen. Gek, hadden ze dividend mogen uitkeren aan rijke investeerders was het misschien heel anders gelopen?

Op 23 september 2021, 09:01
Ab

Vanuit de hoek PVV, Baudet en Eerdmans is tijdens de algemene beschouwingen uitgebreid het punt "bevolkingsgroei" aangestipt. Helaas ging het alleen om asielmigratie. Klaarblijkelijk zijn deze partijen niet bekend met de cbs cijfers. Het leeuwendeel van de bevolkingsgroei wordt tegenwoordig veroorzaakt door arbeidsmigratie. Je zou een discussie in de tweede kamer moeten hebben over bevolkingsgroei in zijn algemeenheid, onafhankelijk van de oorzaak daarvan. Vinden wij een bevolkingsgroei met 850.000 huishoudens zoals we die hebben gezien in de afgelopen twaalf jaar wel acceptabel? Volgens de formele prognose komen er tot 2035 nog eens 850.000 huishoudens bij. Nogal beperkt van PVV, Baudet en Eerdmans om het alleen over asielmigratie te hebben. En vervolgens nogal beperkt van de middenpartijen om het onderwerp terug te brengen tot de verhuurdersheffing. Zelfs in het café met een paar biertjes op wordt er nog verstandiger gepraat over het vraagstuk bevolkingsgroei. De link tussen bevolkingsgroei en woningnood wordt door de middenpartijen VVD, D66 en CDA NIET gelegd. De heet Jetten beschuldigde Wilders van het hebben van een negatief wereldbeeld. Daar schiet Nederland natuurlijk ook niets mee op. Van de middenpartijen mag een visie verwacht worden op bevolkingsgroei in relatie tot woningnood, duurzaamheid en de leefbaarheid van het land. Slechts 11% van de energie in Nederland wordt duurzaam opgewekt. Daar moeten we nog een flinke slag in slaan, bijna onhaalbaar. Straks kijkt iedereen tegen een windmolen aan in zijn achtertuin. Onacceptabel dat dat wordt genegeerd.

Op 23 september 2021, 09:56
Petra

@Bart
U bent zéér beperkt geïnformeerd. Het was juist het FvD die meebetaalde aan het onderzoek naar de kosten van de immigratie in de afgelopen 20 jaar.
https://www.wyniasweek.nl/de-immigratie-kost-nl- …

Op 23 september 2021, 17:57
F. Hakstro

In 2018 sprak zo ongeveer de gehele tweede kamer zich zorgelijk uit over bevolkingsgroei (motie Dijkhoff) en verzocht om een onderzoek, dat in december 2019 aan de kamer werd aangeboden, Conclusie van het rapport: het gaat verder, zelfs na 2050. Tragisch dat dit geen gevolg heeft gekregen. Wel zorgen uitspreken, maar geen ruk doen.

Op 24 september 2021, 08:39

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in