Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Stop al het geld voor schoolgebouwen in gemeentefonds'

De huidige financiering via het rijk zou een integrale aanpak van schoolgebouwen in de weg staan.

23 juli 2022
groen-schoolplein-1.jpg

Het rijk kan al het geld voor betere en gezondere schoolgebouwen het beste toevoegen aan het gemeentefonds. Nu bestaan hier veel te veel verschillende potjes voor en dat is niet effectief.

Coördinator Team Beveiligingsautoriteit

JS Consultancy
Coördinator Team Beveiligingsautoriteit

Juridisch adviseur Toezicht en Handhaving

Werkorganisatie BUCH
Juridisch adviseur Toezicht en Handhaving

De Argumentenfabriek

Dit concludeert Bouwstenen voor Sociaal op basis van onderzoek van de Argumentenfabriek. Met de voorgestelde manier van financiering kunnen schoolgebouwen volgens deze organisatie integraal worden aangepakt, zonder dat hier een wetswijziging voor nodig is.

IBO

Een ingrijpender aanpassing van het financieringssysteem, zoals voorgesteld in het Interdepartementaal Beleidsonderzoek Onderwijshuisvesting (IBO) is volgens Bouwstenen voor Sociaal ook gewenst, maar biedt op de kortere termijn geen oplossing voor de urgente problemen op het gebied van onderwijshuisvesting. 

Ventilatie

Op dit moment is er veel aandacht voor de ventilatieproblemen van scholen, vooral in verband met de verspreiding van het coronavirus. Volgens Bouwstenen voor Sociaal zijn er in veel schoolgebouwen echter ook dringend andere werkzaamheden nodig. ‘Meer dan de helft van de gebouwen is aan renovatie toe omdat ze het moderne onderwijs niet ondersteunen of energielabel G hebben', zo staat in een persbericht. 'Daar hebben kinderen en leerkrachten last van. Leerprestaties lopen achteruit, kansen zijn niet gelijk en de arbeidsomstandigheden niet oké.’

Klimaatambities

Om alle gebouwen in goede staat te brengen is volgens de organisatie veel extra geld nodig, alleen al voor de klimaatambities 21 miljard euro. ‘Voor een goede integrale aanpak is veel meer geld nodig dan nu via het gemeentefonds, de bijdrage aan scholen en allerlei losse potjes is geregeld.’

Doelgericht

De huidige financiering door het rijk, deels via doelgerichte subsidies zoals SUVIS voor ventilatie en DuMaVa voor het verduurzamen van scholen, is volgens Bouwstenen voor Sociaal niet kosteneffectief. Ook zou het de programmatische, integrale aanpak van gemeenten en scholen verstoren.

Gemeentehuizen

Bouwstenen voor Sociaal is een platform van partijen die zich bezig houden met maatschappelijk vastgoed zoals gemeentehuizen, wijkcentra, scholen, buurthuizen en jongerencentra.  

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Biemie Janssen
De laatste jaren zijn er onder Rutte geen kabinetten geweest die met visie werken en een duidelijk plan voor de toekomst hebben. Ze rommelen zichzelf in en uit de ene crisis na de andere met allerlei nauwelijks efficiënte regelingen. Op elk vlak, dus ook in het onderwijs is dat zo. Triest dat er nog steeds mensen zijn die denken dat er geen betere premier denkbaar is. Dat is pas echte armoede!
Hielco Wiersma
Leuk bedacht, maar er zijn veel gemeenten die hun schoolgebouwen inmiddels al up to date hebben aangepast en verder zijn er gemeenten die regionale onderwijsfuncties hebben. Dus......is toevoegen aan het Gemeentefonds op zijn zachtst uitgedrukt nogal discutabel dan wel zeer problematisch.
Advertentie