Afval wordt grondstof in Moerdijk
Afvalstof en restwarmte van het ene bedrijf als grondstof en energiebron voor het andere bedrijf gebruiken. Dat is de gedachte achter het samenwerkingsverband zoals dat op het haventerrein Moerdijk is gestart.
Veel partijen
De provincie Noord Brabant heeft de partijen bij elkaar gebracht En dat zijn er nogal wat, zo laat Jacco Rentrop van het Havenschap Moerdijk weten. Behalve de provincie, het Havenschap Moerdijk, en Rijkswaterstaat Zuid-Holland, doen ook het Waterschap Brabantse Delta, de bedrijvenkring Industrieterrein Moerdijk (BIM) en de gemeente Moerdijk mee.
Niet overzichtelijk
Dat maakt de uitvoering niet altijd even overzichtelijk, maar het idee is simpel en de infrastructuur ligt er deels al. ‘We hebben op ons terrein al veel pijpleidingen tussen verschillen bedrijven liggen’. Daar gaan vooral grondstoffen door. Maar er kunnen natuurlijk ook stoffen door die nu als afval worden afgevoerd’, aldus Rentrop.
Milieuwinst
Water van het terrein wordt nu helmaal naar Zeeland verpompt. ‘Dat is zonde, we kunnen het ook hier opwerken tot gezuiverd industrieel water. Dat levert al een enorme milieuwinst op. ’En alleen al het benutten van de totale energie die nu als stoom wordt afgeblazen zou al een besparing van 3 miljoen kubieke meter gas betekenen. Rentrop noemt verder een besparing van 80.0000 ton co2 haalbaar.
Monopolie
Om te voorkomen dat het ene bedrijf voor zijn warmte of productie afhankelijk wordt van de buurman, komt er een ringleiding over het hele haventerrein. ‘We willen geen monopolievorming, iedereen kan altijd via de ringleiding opverstappen naar een andere aangesloten leverancier’, zegt Rentrop. Het havenbedrijf ziet toe op de exploitatie van de ringleiding.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.