ruimte en milieu / Partnerbijdrage

3 tips om zelfverzekerd en effectief je netwerk te vergroten

De gemeente is steeds meer een speler in een netwerk.

15 november 2022
Netwerk

De gemeente is steeds meer een speler in een netwerk. Een netwerk dat kan helpen bij een succesvolle aanpak van alle uitdagingen waar de overheid voor staat. Wij geven je 3 tips om zelfverzekerd en effectief aan de slag te gaan met netwerken.

Het belang van een goed netwerk

Het leggen en onderhouden van contacten kan je verder helpen in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en het succesvol behalen van (gezamenlijke) doelen. Een goed netwerk helpt je om:

  • inzicht te krijgen in de belangen van alle betrokken partijen;
  • makkelijker gegevens te verzamelen die nodig zijn om vraagstukken heel concreet in kaart te brengen;
  • samen eerder blijvende en creatieve oplossingen te bedenken.

Maar hoe bouw je een goed netwerk op? Met behulp van de volgende 3 tips kun je zelfverzekerd en effectief aan de slag met netwerken.

1. Breng het krachtenveld van je netwerk in kaart

Analyseer het speelveld waarin jouw organisatie opereert. Wie zijn de stakeholders en wat zijn hun belangen? Hoe belangrijk zijn deze spelers voor het behalen van jouw doelen? Wat is hun houding tegenover de doelen die je wilt bereiken; zijn ze voor, tegen of neutraal? Hoe groot zijn hun beslissingsbevoegdheden en hoeveel invloed hebben ze? Beantwoord deze vragen om het krachtenveld van je netwerk in kaart te brengen. Stel de kwaliteit vast van de belangrijkste relaties en bepaal kansen en risico’s. Probeer ook te ontdekken of jullie een gezamenlijke ambitie hebben van waaruit jullie samen kunnen handelen.

2. Maak een eigen netwerkplan

Wat wil je precies bereiken met netwerken? Bepaal een streefdoel voor jezelf, maar leg de lat niet te hoog. Zo voorkom je teleurstellingen. Het opstellen van een minimumdoel kan je daarbij helpen. Zet je doelen en strategie op papier en maak een concreet stappenplan. Welke acties ga je ondernemen en in welk tijdsbestek? Bespreek het plan eventueel met collega’s, zodat zij met je mee kunnen denken.

3. Bereid een goede pitch voor

Wat hebben andere mensen en partijen eraan om met jou samen te werken? Zorg dat je altijd een goede pitch (van maximaal 2 minuten) voorbereid hebt over jouw persoonlijke why, how en what:

Why: Wat is je missie? Wat maakt jouw werk waardevol? Wat maakt dat je trots bent op wat je doet? Wat zullen je collega’s missen als jij er niet meer bent?

How: Wat is je visie op jouw vak? Op basis van welke uitgangspunten, waarden en competenties werk je? Wat kenmerkt jouw werkwijze?

What: Met welke tools en methodieken werk je? Waarmee heb je ervaring en op welke gebieden geef je advies?

Leer netwerken in de praktijk

Wil je graag meer weten over het opbouwen en optimaal benutten van een netwerk? In het voorjaar bieden we de trainingen Netwerken en Leergang Netwerk- en Ketenregie in de Publieke Sector Tijdens deze trainingen bieden we je handvatten om jouw persoonlijke netwerkstijl effectief in te zetten.

Heb jij in 2022 nog geen gebruik gemaakt van je opleidingsbudget? Als je je dit jaar nog inschrijft voor een opleiding of training, kun je het budget ook inzetten in 2023. Voor meer informatie en vrijblijvend advies over deze trainingen kun je terecht bij onze opleidingsadviseurs via 035 – 7 604 860 of info@bestuursacademie.nl.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.