Advertentie
juridisch / Nieuws

Barendrechtse steun voor Rotterdam tegen oliewinning

Rotterdam krijgt steun van buurgemeente Barendrecht in het beroep tegen de vergunning die de NAM is verleend voor oliewinning tot 2035.

ANP
24 juni 2022
oliewinning
Shutterstock

De gemeente Barendrecht heeft steun toegezegd aan buurgemeente Rotterdam in het beroep tegen de vergunning die de Nederlandse Aardolie Maatschappij ( NAM) is verleend om tot 2035 naar olie te mogen boren in Rotterdam.

Zorgen

Hoewel er in Rotterdam naar olie wordt geboord en gewonnen zit een klein deel van te winnen olie in de Barendrechtse bodem. Wethouder Lennart van der Linden van Barendrecht heeft steun toegezegd aan zijn Rotterdamse collega-wethouder Chantal Zeegers. 'Ik deel haar zorgen over de onveiligheid die de oliewinning kan veroorzaken voor de bewoners van dit gebied. Het gaat dan bijvoorbeeld om bodemdaling en mogelijke bevingen.'

Pal achter Rotterdam

In tegenstelling tot Rotterdam tekent de Zuid-Hollandse gemeente geen beroep aan tegen de beslissing van het kabinet. 'Daarvoor is het betrokken grondgebied binnen onze gemeente, en daarmee ons belang, te klein', aldus Van der Linden. 'Maar we staan pal achter Rotterdam om, in het belang van onze bewoners, deze vergunning tegen te houden.' Net als Rotterdam heeft Barendrecht eerder al het ministerie van Economische Zalen en Klimaat (EKZ) dringend verzocht niet akkoord te gaan met de voorgenomen vergunning.

Vergunningsaanvraag

De NAM wint in Rotterdam al sinds 1984 olie en gaf in de vergunningaanvraag aan dat op meer plaatsen in de stad nog langere tijd te willen blijven doen. Tot op heden is ruim 7,7 miljoen kubieke meter olie geproduceerd. Het olieveld ligt op ongeveer 1,5 km diepte en bevat in totaal zo’n 50 miljoen kubieke meter olie. Dagelijks worden er 2800 vaten olie van 159 liter naar boven gehaald, blijkt uit gegevens van de NAM. Er lag een aanvraag van de NAM voor toestemming om tot 2050 in Rotterdam-Zuid olie te winnen, maar daar ging het kabinet niet in mee. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

togoo
Free Riders zijn meer en meer lastposten die het beschermen van het functioneren van de democratische rechtsstaat frustreren. Zie Erdogan, die de NAVO een spaak in het wiel steekt.

Dit zijn gemeenten die een spaak in het wiel van de rijksoverheid steken. Als Free Rider interesseert hen de nationale afhankelijkheid van eigen olieproductie niet.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie