Overslaan en naar de inhoud gaan

Barendrecht pikt extra oliewinning onder gemeente niet

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wil de NAM toestemming geven om langer aardolie te winnen uit het Rotterdamse aardolieveld.…

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wil de NAM toestemming geven om langer aardolie te winnen uit het Rotterdamse aardolieveld. Barendrecht, waaronder een deel van het wingebied valt, is tegen en beraadt zich op vervolgstappen.

Wethouder Tanja de Jonge van Barendrecht zegt teleurgesteld te zijn in de plannen van het ministerie. ‘Wij hebben in juli het ministerie gevraagd de aanvraag van de NAM niet toe te kennen omdat wij de gemeente Barendrecht hiervoor geen geschikte locatie vinden. Een aantal punten uit ons advies hebben geleid tot aanpassingen, maar niet alle punten zijn overgenomen. We zijn daarom in nauw contact met de gemeente Rotterdam over de te nemen vervolgstappen’, aldus de GroenLinks-wethouder.

 

 

Bodemdaling

De NAM wint sinds 1984 aardolie uit het Rotterdam-olieveld. Het ingediende verzoek tot instemming betreft een actualisatie van het winningsplan voor de bestaande oliewinning. Die actualisatie van het winningsplan is nodig omdat er langer en meer olie kan worden gewonnen uit het olieveld, onder meer door het eventueel boren van een aantal nieuwe putten. De NAM liet eerder weten dat er geen sprake zal zijn van een toename van effecten voor de omgeving. De bodemdaling door de verlenging is berekend op 2 centimeter en de kans op bevingen zou verwaarloosbaar zijn.

De minister heeft het ontwerp-instemmingsbesluit ter inzage gelegd. Tot en met 19 januari kan  er bezwaar worden aangetekend, ook door inwoners.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

 

 

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico uit Loenen

Het wordt hoog tijd dat de NAM en het ministerie van EZK een maandelijkse fabeltjeskrant gaan uitgeven waar ze later bij de rechter op kunnen worden afgerekend. Fossiele brandstof wereldwijd in de ban, maar zeker niet bij de NAM. De belachelijk hoge prijs aan de pomp moet dit soort economische dwalingen allemaal financieel "rendabel" maken.

Op 25 december 2021, 14:47
H. Wiersma

Er zijn op de wereld weinig producten waarin geen olie is verwerkt. Daarvan profiteert iedereen dus ook nog steeds via het vliegtuig, de auto, gigantisch veel producten etc. De afspraak is (akkoord Parijs) dat het oliegebruik richting 2030, respectievelijk 2050, fasegewijs steeds minder zal worden. Dit soort wereldwijde processen verander je namelijk niet van vandaag op morgen en gaan via de weg van de geleidelijkheid, Waar bovendien in Nederland een liter minder wordt gepompt moet deze elders vandaan komen. Verder gaat hier niet om een nieuwe, maar om het gebruik van een bestaande oliebron. Om in onze energiebehoefte voor de toekomst te voorzien kan GroenLinks zich beter eens gaan verdiepen in het noodzakelijk gebruikmaken van kernenergie, het ontmantelen van biomassacentrales en de milieu-berg die over 20-25 jaar ontstaat van afgeschreven zonnepanelen (lood, cadmium, niet afbreekbaar floatglas) en windmolens.

Op 27 december 2021, 10:56

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in