Advertentie
juridisch / Nieuws

Hoge Raad handhaaft verbod No Surrender

De Hoge Raad heeft vrijdag bepaald dat de beslissing van het gerechtshof om motorclub No Surrender te verbieden de juiste was.

ANP
22 april 2022
No Surrender
Shutterstock

De beslissing van het gerechtshof om motorclub No Surrender te verbieden was de juiste. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald. Het gerechtshof in Leeuwarden oordeelde eind 2020 dat motorclub No Surrender verboden moest blijven. Rechters vonden toen in hoger beroep dat het gewelddadige karakter van No Surrender en een uitstraling van onaantastbaarheid angst aanwakkerden in de maatschappij.

Cassatie

Het Openbaar Ministerie zocht in 2017 al naar mogelijkheden om No Surrender te verbieden. De rechtbank in Assen legde dat verbod twee jaar later op. De motorclub ging vervolgens vergeefs in hoger beroep. Vervolgens ging No Surrender bij de Hoge Raad in cassatie.

Militair karakter

Het gerechtshof in Leeuwarden omschreef No Surrender als een zeer gesloten organisatie met een militair karakter en strenge regels. De structuur en cultuur van de club vergemakkelijkten volgens de rechters het plegen van geweldsmisdrijven en andere ernstige strafbare feiten. Het was kennelijk de bedoeling van No Surrender om zichzelf en haar leden als wetteloze bandieten buiten de maatschappelijke orde te plaatsen en angst te kweken, zo stelde het hof. Ernstige criminele gedragingen van leden konden volgens het hof worden toegerekend aan No Surrender.

Kopstukken

Henk Kuipers, Klaas Otto en twee andere kopstukken werden veroordeeld tot celstraffen voor het leiding geven aan een criminele organisatie. No Surrender werd in 2013 door Otto in het leven geroepen. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie