Advertentie
juridisch / Nieuws

Geen meerderheid voor i-criterium coffeeshops Amsterdam

De Amsterdamse gemeenteraad is tegen een i-criterium om toeristen uit coffeeshops te weren. Burgemeester Halsema respecteert dit standpunt.

ANP
30 september 2022
Coffeeshop Amsterdam
Coffeeshop op het Rembrandtplein in AmsterdamShutterstock

Het weren van buitenlandse toeristen uit Amsterdamse coffeeshops kan op dit moment niet rekenen op een meerderheid in de gemeenteraad. Dat kwam naar voren tijdens een commissievergadering over het zogenoemde ingezetenencriterium (i-criterium) dat de driehoek (burgemeester, officier van justitie en politie) wil invoeren. Alternatieven waar de politieke partijen mee kwamen, zijn volgens burgemeester Femke Halsema echter onvoldoende om de oververhitte cannabismarkt tegen te gaan.

Overlast

De driehoek wil het i-criterium invoeren om de grote vraag en de daarmee gepaard gaande overlast van drugstoeristen terug te dringen. Maar vooral ook vanwege de verwevenheid van de verkoop van cannabis met de cocaïnehandel. Door de toename van de vraag naar cannabis gaat er veel geld om in deze markt. Volgens Halsema is het daardoor aantrekkelijk voor de zware misdaad hierin te investeren.

Straatdealers

Veel partijen in de raad vrezen echter dat toeristen voor hun softdrugs zullen uitwijken naar straatdealers, waardoor de illegale handel toeneemt. Op verzoek van Halsema kwamen ze met alternatieve ideeën om het probleem aan te pakken, zoals een plaatselijk blowverbod waar onder meer PvdA en VVD voorstander van zijn, strengere criteria voor coffeeshops of een convenant waardoor meer inzicht in de boeken van coffeeshops kan worden verkregen.

Alternatieven 'onvoldoende'

Halsema zei eerder dat alternatieven van de cannabisbranche geen recht doen aan de 'ernst, complexiteit en het structurele karakter van de problemen waarvoor de driehoek zich ziet gesteld'. Tijdens het debat noemde ze ook de voorstellen van de raad niet voldoende om de oververhitte cannabismarkt tegen te gaan. 'Vrijwel alle voorstellen richten zich op het aanbod, maar geen ervan dringt de vraag naar cannabis terug. Daar zijn we naar op zoek.'

Mandaat nodig

De burgemeester herhaalde dat de driehoek het i-criterium niet zal invoeren als er geen steun is van de gemeenteraad. 'Ik vind dat er mandaat van de raad nodig is en dat lijkt er niet te zijn. Dat betekent wat mij betreft dat we het i-criterium laten sudderen in uw hoofd.' Halsema beloofde de raad op korte termijn een brief waarin ze nader wil ingaan op de haalbaarheid van de voorstellen van de raad, die zij 'buitengewoon serieus neemt'. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie