Advertentie
juridisch / Nieuws

Weghalen complottweets Bodegraven 'onmogelijk'

Waar de gemeente Bodegraven-Reeuwijk wil dat Twitter ook 'complottweets' van derden verwijdert, zegt het platform dat dit 'onwerkbaar' is.

ANP
16 september 2022
twitter.jpg

Inwoners van Bodegraven, de burgemeester en advocaten worden nog steeds bedreigd omdat de theorieën van complotdenkers als Micha Kat nog volop via sociale media als Twitter worden verspreid. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk eiste daarom vrijdag in een kort geding bij de rechtbank in Den Haag dat Twitter actief dergelijke smaad- en lasterberichten monitort en ze ook actief verwijdert. Twitter zegt dat dat onmogelijk is.

Reclame-inkomsten

Bodegraven beschuldigt het Amerikaanse bedrijf ervan dat het bewust de complottheorieën laat staan omdat dat voor ophef, meer berichtenverkeer en dus voor meer reclame-inkomsten zorgt. Volgens de advocaat van Bodegraven-Reeuwijk is de instelling van Twitter: 'Val ons niet lastig, we verdienen eraan.' De advocaat van Twitter noemt die aantijging 'ongepast en werkelijk schandelijk'.

Derden

Twitter heeft op last van de rechter al eerder het account van Micha Kat en twee andere complotdenkers en al hun berichten verwijderd. De gemeente Bodegraven wil echter ook dat Twitter vergelijkbare berichten met dezelfde beschuldigingen van anderen actief opspoort en verwijdert. Er verschijnen nog steeds berichten van derden op Twitter waarin gesteld wordt dat in Bodegraven een satanisch-pedofielennetwerk bestaat. Bewoners, de burgemeester, premier Mark Rutte en RIVM-baas Jaap van Dissel worden daarin beschuldigd deel uit te maken van dat pedonetwerk.

Onwerkbaar

Twitter noemt de eis van de gemeente onwerkbaar en disproportioneel, omdat er ook geëist wordt dat berichten gewist worden van mensen die bijvoorbeeld verslag doen van eerdere rechtszaken tegen de complotdenkers Micha Kat, Joost Knevel en Wouter Raatgever. 'Als we daar op gaan filteren, leidt dat tot een ontoelaatbare beperking van de vrijheid van meningsuiting.' Twitter zegt dat alle verzoeken tot verwijdering van schadelijke berichten serieus bekeken worden. Bodegraven wil echter dat Twitter zelf vooraf filtert en verwijdert. Dat is volgens Twitter onwerkbaar.

De rechtbank van Den Haag vonnist op 4 oktober over de eis van Bodegraven-Reeuwijk.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie