Overslaan en naar de inhoud gaan

Eurocommissaris denkt aan EU-belasting

Europees commissaris Janusz Lewandowski (Begroting) overweegt de invoering van EU-belastingen. De bijdragen die de lidstaten nu jaarlijks…

Steun

Lewandowski wil zijn plannen in september presenteren, als de Europese Commissie zich over de meerjarenbegroting buigt. Hij verwacht steun van de lidstaten. ,,Ik hoor uit verschillende hoofdsteden, onder welke belangrijke zoals Berlijn, dat ze hun EU-bijdrage willen verlagen'', zegt de Poolse eurocommissaris. Bijna alle Europese landen zijn bezig met forse bezuinigingen omdat hun begrotingstekort te hoog is opgelopen door de financiële crisis.

Eigen middelen

Op dit moment wordt 75 procent van het EU-budget van circa 140 miljard euro gefinancierd door afdrachten van de lidstaten. De rest komt uit zogeheten eigen middelen van de EU, zoals een deel van de btw-opbrengst.

Schatkist

Belastingheffing door de EU zou mogelijk zijn door bijvoorbeeld heffingen op financiële transacties of vliegreizen, denkt Lewandowski. Voorstellen om banken te laten meebetalen voor de kosten van de crisis zijn al eerder ontwikkeld, maar de meeste lidstaten willen dat de opbrengst naar hun eigen schatkist gaat en niet naar de EU-begroting. Lewandowski laat voor het spekken van de EU-begroting zijn oog ook vallen op de voorziene opbrengsten van de veiling van CO2-emissierechten.

Geen optie

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

De reacties op het plan van Lewandowski zijn voorlopig niet hoopgevend voor de eurocommissaris. Het demissionaire Nederlandse kabinet heeft de Europese Commissie al laten weten dat de invoering van een Europese belasting ,,voor Nederland geen optie is''. Ook VVD-Europarlementariër Hans van Baalen ziet helemaal niets in het voorstel. ,,Belastingheffing is een zaak van de lidstaten, dat moet zo blijven'', zegt hij. Het idee van de eurocommissaris dat het heffen van EU-belasting gepaard kan gaan met lagere afdrachten van de lidstaten aan Brussel, spreekt Van Baalen niet aan. ,,De burger wordt er echt niet beter van'', vreest hij.

Onnodig

Ook Derk Jan Eppink, een Nederlander die voor een Belgische partij in het Europees Parlement zit, wijst het plan voor het introduceren van EU-belastingen als ,,onnodig en contraproductief'' af. Eppink werkt aan een burgerinitiatief tegen Europese belastingheffing.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bond

Gemeentelijke belastingen
Provinciale belastingen
Inkomstenbelastingen
En nu Europees?, komt er straks ook een wereldbelasting. En, welk draagvlak verwacht men voor een club die zichzelf riante baantjes toebedeelt?

Op 10 augustus 2010, 08:41
piet brontsema

lijkt mij een prima idee als we ook voldoende inzage krijgen waar het belastinggeld naar toe gaat en voor de inning geen nieuwe organisatie hoeft te worden opgericht ,want we kunnen onze schaarse arbeidskrachten wel beter gebruiken

Op 10 augustus 2010, 09:19
Gert-Jan Tolberg

Als ik Eurocommissaris van begroting was, zou ik daar ook aan denken.
Nationale afdracht met 10% omlaag, en dan dat met de afdracht per burger voor 20% compenseren. En natuurlijk daarna elk jaar nieuwe onderdelen aan de belasting toevoegen ter bekostiging van het alsmaar uitdijende ambtenarenapparaat in Brussel én Straatsburg. En dan nog meer regels verzinnen.
Zijn ze nu helemaal?

Op 10 augustus 2010, 09:51
Broadcaster

De Europese Unie heeft er met zijn doorgeslagen liberalisering voor gezorgd dat onze treinen niet meer op tijd rijden, dat onze energietarieven zijn verdubbeld en de bedrijfszekerheid achteruit is gegaan en door de invoering van de Euro is het alledaagse leven zolangzamerhand onbetaalbaar geworden. De belofte was dat we er allemaal beter van zouden worden worden. Dat blijkt echter boeenbedrog van een stel elitaire idialisten die koste wat het kost hun ideaal ons ons moesten opdringen. Direct kappen met die handel.

Op 10 augustus 2010, 11:13
devries

Zonder democratische legitimatie geen belastingheffing. Dat zouden ze in Frankrijk moeten begrijpen.

Op 10 augustus 2010, 13:44
Henk

Nu de grenzen van de EU opgeschoven zijn naar het oosten is het volkomen legitiem om Straatsburg als hoofdzetel aan te houden. Weet u wat die verhuizing elke maand kost? dat is dan alvast mijn bijdrage

Op 10 augustus 2010, 15:35

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in