Overslaan en naar de inhoud gaan

Overijssel en Gelderland snijden in bedrijfsterreinen

Zowel de provincie Overijssel als Gelderland zetten het mes in het aantal hectare bedrijfsterreinen. Overijssel heeft met veertien Twentse…

Zowel de provincie Overijssel als Gelderland zetten het mes in het aantal hectare bedrijfsterreinen. Overijssel heeft met veertien Twentse gemeenten afspraken gemaakt over sluiting van minimaal 103 hectare bedrijfsterrein, Gelderland schrapt in de regio Arnhem-Nijmegen 150 hectare.

Nadelige consequenties

In Overijssel gaat het om ruim honderd hectare ‘kwalitatief mindere locaties.’ Uit een onderzoek blijkt dat er de komende tien jaar in Twente vraag is naar circa 330 hectare. De 14 gemeenten hebben een aanbod van ongeveer 430 hectare. Doel is om vraag een aanbod van bedrijventerreinen in balans te brengen.

Dat evenwicht zou dan uiterlijk 1 juli 2020 moeten zijn bereikt. Afgesproken is dat de gemeenten die een overaanbod hebben voor eind dit jaar met een plan van aanpak komen. Dat geldt dan voor Borne, Enschede, Hellendoorn, Hengelo, Rijssen-Holten, Twenterand, en Wierden. Almelo heeft vooralsnog de handtekening niet onder het akkoord gezet. De gemeente vreest nadelige financiële consequenties en wil eerst meer helderheid.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Niet op slot

Volgens een gezamenlijk persbericht van de provincie en de gemeenten gaat de regio niet op slot. Goede nieuwe plannen zouden nog tot ontwikkeling kunnen komen en daarmee bijdragen aan de economische ontwikkeling. Dat zou wel inhouden dat een streep gaat door andere terreinen.

Miljoenenverlies

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Onlangs kondigde de provincie Gelderland aan in de regio Arnhem-Nijmegen het mes in de voorraad aan bedrijventerreinen. In 19 gemeenten wordt 150 hectare geschrapt. Onderdeel van het provinciale plan Ruimte voor Economische Ontwikkeling is dat ook een streep gaat door een aantal plannen voor bouwmarkten en weidewinkels. Nieuwe kantoren mogen in principe enkel nog bij de stations van Arnhem en Nijmegen worden gebouwd. De rekening is voor de gemeenten: veel gronden krijgen een agrarische bestemming en zijn dus veel minder waard.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in