Advertentie
financiën / Nieuws

Rijk sponsort minderheidstalen met enkele tonnen

Provincies en gemeenten mogen zelf besluiten aan welke projecten zij het geld besteden.

10 december 2023
Friese taal
ANP

Het ministerie van Binnenlandse Zaken verstrekt via het gemeentefonds een eenmalige bijdrage van elk 75.000 euro aan de minderheidstalen Limburgs, Nedersaksisch en Papiaments. Voor de bescherming van de Friese taal trekt Den Haag nog meer uit: twee ton.

Projectleider

JS Consultancy
Projectleider

Teamleider S10

JS Consultancy
Teamleider S10

Bonaire

Het Fries, Limburgs en Nedersaksisch zijn door Nederland eerder erkend als minderheidstalen onder het Europees Handvest voor regionale talen en talen van minderheden. Dat houdt onder meer in dat de overheid verplicht is die talen te beschermen. Het voorstel om ook het Papiaments onder het handvest te erkennen, ligt momenteel bij de Eerste en Tweede Kamer. Het demissionaire kabinet loopt alvast op die beslissing vooruit door 75.000 euro beschikbaar te stellen voor de taal die op Bonaire wordt gesproken.

Weststellingwerf

Eenzelfde bedrag gaat richting de gemeente Weststellingwerf voor de bevordering en bescherming van het Nedersaksisch, zo maakt demissionair minister De Jonge bekend in de decembercirculaire van het gemeentefonds. De bijdrage is bedoeld ten goede te komen aan alle partners in het convenant Nedersaksisch. De uitkering van deze bijdrage verloopt via de gemeente Weststellingwerf, omdat die gemeente op dit moment voorzitter is van de convenantpartners.

Zichtbaarheid

Ook het Limburgs kan op 75.000 euro rekenen. De provincie Limburg wil het geld inzetten voor het opzetten van het Hoes veur ‘t Limburgs, de plek waar kennis- en expertise op het gebied van de Limburgse taal samenkomen.

Friesland, dat eenmalig een bedrag krijgt van 200.000 euro, liet weten de middelen te gaan gebruiken om de zichtbaarheid van het Frysk in de openbare ruimte te vergroten. Provincies en gemeenten mogen zelf besluiten aan welke projecten zij het geld besteden.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Als het aan de Fransen zou liggen dan zou de gehele wereld frans moeten spreken. In Quebec heeft een kleinzielige overheid daar iets met wetgeving op bedacht.... de OQLF, ofwel taalpolitie (zie complaints). Grappig dat diezelfde Fransen dit in de EU (nog) niet ondersteunen.
Maar laten we het wel minimaal tweetalig houden anders subsidieert de EU Babylonische spraakverwarringen en afscheidingsbewegingen.
https://en.wikipedia.org/wiki/Office_qu%C3%A9b%C3%A9cois_de_la_langue_fran%C3%A7aise
Nico Bos
Migratiewet van Macron zojuist afgewezen, die had bedacht om alleen migranten toe te laten die de Franse taal machtig waren. Taal is volgens hem blijkbaar een goede factor om te discrimineren.
Hielco Wiersma
Rijksgeld besteden aan musea en/of historische onderwerpen of de ontwikkeling van de taal zelf is nog voor te stellen, maar ook aan de zichtbaarheid in openbare ruimten in Friesland lijkt een brug te ver. Het kan sluimerend regionalisme alleen maar nog meer stimuleren en daar zit toch niemand op te wachten. Als het dan toch moet: ik mis nog het Westfries, het Brabants etc.
Advertentie