Overslaan en naar de inhoud gaan

VNG wil noodfonds voor jeugdzorg

De VNG is blij met het onderzoek, omdat het volgens de koepelorganisatie ‘nieuwe inzichten geeft.’ Gemeenten zouden tot nu toe…

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) pleit naar aanleiding van het onderzoek van Binnenlands Bestuur en de NOS naar de financiële tekorten en wachtlijsten in de jeugdzorg opnieuw voor de oprichting van een speciaal fonds waarmee gemeenten die kampen met tekorten voor de jeugdzorg uit de brand kunnen worden geholpen.

Nieuwe inzichten
De VNG is blij met het onderzoek, omdat het volgens de koepelorganisatie ‘nieuwe inzichten geeft.’ Gemeenten zouden tot nu toe slechts gegevens hebben tot en met 2016. ‘Wij herkennen de signalen: er zijn tekorten in de Jeugdzorg’, aldus een woordvoerder van de VNG.

Rijksbezuinigingen
De gemeentelijke belangenorganisatie pleit voor een speciaal Transformatiefonds om te voorkomen dat gemeenten in de problemen komen en geen kans krijgen de transformatie door te zetten. Tijdens de in juni gehouden VNG-ledenvergadering werd daarover reeds een motie aangenomen waarin staat dat voor een goede overgang van het sociaal domein bovenop het macrobudget een transformatiefonds voor de komende vier jaar noodzakelijk is. De eerder door het rijk ingeboekte bezuinigingen gaan volgens de gemeenten veel te snel en belemmeren een goede decentralisatie. ‘En er moeten goede afspraken worden gemaakt over een fatsoenlijke indexering van de budgetten’, aldus de VNG in een reactie op het onderzoek. ‘De zorgvraag van jongeren stijgt. Het huidige systeem is toegankelijker. Gemeenten bereiken doelgroepen die vroeger onder de radar waren gebleven.’

Daarmee wordt verwezen naar de reden die veel gemeenten in het onderzoek aangeven dat het toenemende beroep op jeugdhulp ermee te maken heeft doordat de sociale wijkteams meer achter de voordeur zien en dan hulp inroepen.

Onbedoelde overschotten
De VNG verklaart de tekorten waarmee veel gemeenten nu kampen door de door het kabinet doorgevoerde bezuinigingen en volumegroei (door betere toegang). ‘En er zijn aanwijzingen dat de verdeelmodellen niet goed werken waardoor bepaalde gemeenten onbedoeld overschotten en tekorten krijgen. We kunnen deze verdeelmodellen pas op termijn aanpassen, omdat je daar tenminste drie boekjaren voor nodig hebt – 2015, 2016 en 2017 – om verbanden te zien en conclusies te trekken. Sommige gemeenten kunnen tekorten nu nog compenseren vanuit andere taken, andere niet.’

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk

De vng is betrokken geweest ( en is dat nog!) bij diverse bezuinigingen. Zo ook bij de jeugdzorg.
Een advies van de vng heeft daarom geen enkele betekenis. Als mede verantwoordelijke voor deze puinhoop bij jeugdzorg moet de vng de mond dichthouden.

Op 18 september 2017, 18:51
Richard

Het wordt tijd voor een financieel onderzoek ze spenderen zoveel geld aan onnodige opdringerige zorg ze werken dagelijks in groepen ook het geroddel kost bakken met geld.De hele wijken zitten dagelijks bomvol met personeel dat ook bevoegd is om de wachtlijsten te behandelen ze hebben er gen zin dat is het.

Op 18 september 2017, 21:47

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in