Advertentie
financiën / Nieuws

Minister: beter om gemeente te bellen over foute taxatie

Bruins Slot beseft 'dat er daarnaast mensen zijn die een drempel ervaren om zich tot de overheid te richten'.

28 april 2022
Waardering onroerende zaken
Shutterstock

Huiseigenaren die bezwaar willen maken tegen de taxatie van hun huis kunnen beter hun gemeente bellen dan in zee gaan met een no-cure-no-pay-bedrijf (ncnp-bedrijf). Dat maakt minister Bruins Slot (Binnenlandse Zaken, CDA) duidelijk in antwoord op vragen uit de Tweede Kamer. Bruins Slot onderschrijft hiermee het advies van de Waarderingskamer.

Senior Beleidsadviseur Concernfinanciën

Gemeente Eindhoven
Senior Beleidsadviseur Concernfinanciën

Beleidsmedewerker Openbare Orde en Veiligheid

Publiek Netwerk in opdracht van Gemeente Nuenen
Beleidsmedewerker Openbare Orde en Veiligheid

Tegelijk realiseert de minister zich dat er mensen zijn die in het contact met gemeenten een drempel ervaren. ‘Ook voor hen is het van belang dat er een laagdrempelige rechtsbescherming is’, schrijft de minister. ‘Het is daarom van belang dat de burger een gemachtigde, waaronder een no-cure-no-pay-bedrijf, kan inschakelen.’

Meerdere redenen om te procederen

Het botert nog altijd niet tussen gemeenten en bureaus die namens burgers bezwaar maken tegen aanslagen van de Waardering onroerende zaken (WOZ). Onlangs becijferde de Waarderingskamer dat de helft van alle WOZ-bezwaren van ncnp-bedrijven komt. 

Bruins Slot betwijfelt of verbetering van de taxatieverslagen tot minder procederen leidt. Ze is er een voorstander van dat burgers makkelijk kunnen zien waarop de WOZ-waarde is gebaseerd - een van verbeteringen waar gemeenten aan werken - maar er zijn ‘meerdere redenen waarom burgers procederen tegen een WOZ-waardebeschikking’.

Reactie op rapport

Als het goed is, komt er voor de zomer een kabinetsreactie op een rapport van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), waarin de werkwijze en het verdienmodel van ncnp-bedrijven worden beschreven. Het is de vraag of die reactie gemeenten veel op gaat leveren, want het rapport bracht niet wat zij wilden: een van de conclusies was dat hoewel de bedrijven soms makkelijk lijken te profiteren, ze geen ‘profiteurs’ zijn.

Volgens de Waarderingskamer beantwoordde het WODC-rapport ‘zeker niet alle vragen’ en ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten was niet overtuigd. Jan Geert Bakker, voorzitter van de Landelijke Vereniging van Lokale Belastingen, zei dat het rapport door nuance voorbijging aan het werkelijke probleem in de uitvoering. 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Was het maar waar. Sommige gemeenten zijn wel erg hardleers met het maken van foute taxaties. Al met al blijft het ook met de nieuwe methodiek (per m2 vloeroppervlak) een subjectieve taxatiemethode, waarbij de staat van onderhoud van het onroerend goed bij (sommige) gemeenten geen rol van betekenis speelt. Een nieuw 'box 3 drama' binnen de WOZ/OZB lijkt/is geboren.
marten bosma
Nc-np kost gemeenten handen vol geld. Denken dat een prikkel is om de kwaliteit van taxaties te verbeteren heeft het mis. Wat is het effect dan wel? Een hogere belastingdruk waarvan de opbrengst op de bankrekening vd nc-np bedrijven komt. Zo simpel is het.
Advertentie