Overslaan en naar de inhoud gaan

'Wild levert veel geld op'

Herten en wilde zwijnen worden vaak gezien als lastposten, die moeten worden neergeschoten. Maar wild levert ook geld op. Dat is de…

Reële geldstromen
Gerben Smid schreef het boek met drie co-auteurs in opdracht van de Zoogdiervereniging. ‘We hebben niet per wild zwijn uitgerekend wat het de economie oplevert’, vertelt hij, ‘maar we zijn uitgegaan van de gedachte: als mensen zeggen dat ze genieten van de natuur, moet je dat in reële geldstromen terugzien.’

Enquêtes
Daartoe hielden Smid c.s. enquêtes onder bezoekers van de Veluwe. Hun werd gevraagd naar de reden van hun bezoek, en welke rol wild daarin speelde. Vervolgens brachten de onderzoekers hun kosten aan horeca, schoeisel, kleding en camera’s in kaart.

Belevingswaarde
Zelfs als mensen het wild niet daadwerkelijk zien, is er een grote toegevoegde ‘belevingswaarde’, ontdekten de onderzoekers. ‘In de Weerribben-Wieden zitten otters en als je daar een paar oren van ziet, heb je geluk. Toch worden er hele otterexcursies omheen georganiseerd. In de Biesbosch heb je bever-kanotochten, en ook die laten zich zelden zien.’

Vergoeding van wildschade
‘Wild van de economie’ wordt vrijdag gepresenteerd aan de Limburgse gedeputeerde Ger Driessen (CDA). De auteurs willen hiermee de discussie aanzwengelen over de vergoeding van wildschade aan boeren. ‘Misschien moeten er eens wat mensen meebetalen. Bedrijven die eraan verdienen bijvoorbeeld. Aan de andere kant, die betalen ook belasting, dus de overheid kan ook wat dieper in de buidel tasten. Het gaat ons erom dat bedrijven inzien dat ze belang hebben bij wild.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek

Tijdens mijn vakantie Down Under heb ik meegemaakt dat Japanse toeristen helemaal in vervoering raakte wanneer zij levende schapen mochten aaien. Kennelijk mochten zij de dag ervoor opgezette dode schapen aaien. Ik denk dat 95% van de mensen de natuur uiteindelijk toch erg waardeert, of dat nu in de wijk, het landelijk gebied of in het park is. Alleen is de economische factor toch vaak erg zwaarwegend wanneer er weer een snelweg, industrieterrein of woonwijk, moet worden aangelegd in de wijk, het landelijk gebied of in het park.

Op 28 september 2010, 10:43

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in