Overslaan en naar de inhoud gaan

Klink stapt op uit Tweede Kamer

CDA-Tweede Kamerlid Ab Klink stapt met onmiddellijke ingang uit de Tweede Kamer. Hij heeft dat Kamervoorzitter Gerdi Verbeet maandag laten…

Geloofwaardigheid

,,Na alle gebeurtenissen van de afgelopen week is er voor mij een onwerkbare situatie binnen de CDA-fractie ontstaan. De basis voor samenwerking - vertrouwen - is aangetast. Daardoor kan ik niet meer met voldoende overtuigingskracht binnen de fractie opereren. En dat gaat ten koste van mijn geloofwaardigheid'', aldus Klink in een verklaring. Klink blijft naar eigen zeggen ,,met overtuiging'' lid van het CDA.

Wilders

Klink was een van de drie dissidenten in de CDA-fractie die tegen samenwerking met de PVV van Geert Wilders was. Een brief van zijn hand over zijn bezwaren tegen de PVV was de opmaat voor twee dagen diepe crisis in het CDA. Die werd nog verergerd toen de brief uitlekte. Klink en de andere dissidente Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier legden zich uiteindelijk neer bij de meerderheid in de CDA-fractie, die verder wilde onderhandelen. Tegelijk werden de grote bezwaren van de dissidenten erkend.

Opstand

Maar de opstand van Klink, Koppejan en Ferrier was wel reden voor Wilders om geen vertrouwen meer te hebben in het CDA als onderhandelingspartner. Hij brak daarom vrijdag de gesprekken over een rechts minderheidskabinet af.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Born

Klink en klaar !.
Zelf opstappen..dan geen wachtgeld he !.

Op 6 september 2010, 16:19
Talenvijn

Ach, die is weggepest. Laat het CDA dus maar zijn wachtgeld betalen. Nu nog die andere 2 dissidenten onder druk zetten om op te stappen, of een mooi baantje buiten de kamer voor ze vinden en dan kan het CDA zo weer aanschuiven bij het rechtse kabinet.

Op 6 september 2010, 16:40
Jan van Voorthuizen

Werkelijk ongelooflijk!! Ab Klink was de enige binnen de CDA fractie waar ik een stem op zou uitbrengen. Een topper!!! Maxime Verhagen is een doorkneed politicus, maar een man zonder brille. Nogmaals een politicus maar geen gevoel!!Voor mij blijft er nu geen partij meer over om op te stemmen. Weer een echte CDA fan weg. Niet meer naar de stembus

Op 6 september 2010, 17:09
martin van es

Jammer dat KLink uit de 2e kamer stapt.
Zo blijft er weinig geloofwaardigheid over in het CDA.
Hopelijk blijven de andere twee wel in de fractie.

Op 6 september 2010, 19:09
aad

klink heb eerst de horeca om zeep geholpen met zijn rookwet
en nu de cda
maar hij zal van de koninging wel een mooi baantje krijgen

Op 7 september 2010, 07:21
K.L. Ootjesvolk

En wat voor mooi baantje zal die Klink nu weer krijgen? Die ego's in Den Haag zorgen wel goed voor elkaar, dus echt hard werken zal er voor Ab echt niet inzitten de rest van zijn leven.

Op 7 september 2010, 13:58
Michiel Jonker

Jammer dat Klink opstapt. Hij heeft toch van de kiezers een mandaat gekregen, niet van het CDA? "Zonder last of ruggespraak" was toch de manier waarop kamerleden geacht worden hun functie te vervullen? Nu lijkt er bij Klink eerder sprake van "Zonder last of ruggegraat".
Volkomen o.k. dat hij een ander standpunt heeft dan de meerderheid in zijn fractie. Dan denk je: die man heeft ruggegraat! Maar ontzettend jammer dat hij dan, als puntje bij paaltje komt, toch niet werkelijk bereid is voor zijn standpunt te staan - als kamerlid. De mensen die vanwege hem op het CDA hebben gestemd, laat hij op deze manier in de steek.
Vindt Klink uiteindelijk het kamerlidmaatschap-sec toch niet interessant genoeg? Waarom stond hij dan op de CDA-kandidatenlijst?

Op 9 september 2010, 13:46
Michiel Jonker

Een kennis van mij zegt dat ik er niks van begrepen heb. Klink zou zijn opgestapt omdat hij bang is voor de woede van Wilders-aanhangers die vinden dat hij niet naar 1,3 miljoen CDA-kiezers, maar naar 1,5 miljoen PVV-kiezers moet luisteren.
"Als er ook maar één Wilders-aanhanger is die vindt dat Klink van de PVV een regering 'gestolen' heeft waar de PVV recht op heeft, ook al zou de PVV er zelf geen deel van uitmaken, en als die Wilders-aanhanger denkt dat de kogel van Volkert van der G. nu maar eens beantwoord moet worden, dan liep Klink groot gevaar zolang hij in de Tweede Kamer bleef. Dat besefte hij zelf natuurlijk ook en daarom heeft hij zich teruggetrokken." Aldus mijn kennis, die hooguit een enkel biertje op had.
Vergezocht? Volkert van der G. was ook vergezocht.
Als deze hypothese zou kloppen, zou het betekenen dat onze democratie in zeer zwaar weer verkeert. Volksvertegenwoordigers moeten niet bang hoeven zijn voor geweld.
Maar het zou ook een belangrijk verschil tussen Wilders en Klink duidelijk maken. Wilders heeft zijn kamerlidmaatschap niet opgegeven toen hij het oneens was met de grote meerderheid van zijn toenmalige partij (de VVD), en ook niet toen hij werd bedreigd. Hij ging door, aanvankelijk bijna in zijn eentje.
Wat je ook van Wilders' ideeën en gedrag vindt (ik vind zijn ideeën over de Islam voor een groot deel onzin en zijn gedrag tegenover moslims en sommige politieke tegenstanders respectloos en haatdragend), hij heeft wel ruggegraat.
Klink heeft de kans laten lopen om een Wilders van het fatsoen te worden. Met het oog op een rustig privé-leven is dat hoogstwaarschijnlijk een verstandige beslissing geweest. Maar met het oog op het belang van een fatsoenlijke politiek is het een verkeerde beslissing geweest.
Misschien hoopt Klink dat een CDA-ledenvergadering nu het lastige karwei alsnog zal opknappen, zonder dat het voor de PVV mogelijk is één iemand aan te wijzen als kop van jut. Misschien werkt dat inderdaad zo. Maar het zijn juist dat soort verschuil-spelletjes geweest die de PVV groot hebben gemaakt. Een grote meerderheid van alle Nederlandse kiezers, of ze nu rechts, links of ondersteboven zijn, wil van die spelletjes af.

Op 11 september 2010, 09:47
Michiel Jonker

Inmiddels de brief van Klink gelezen. Ik moet zeggen: een volstrekt heldere brief.
Samengevat: je kunt wel op papier samen een programma schrijven, maar als de motieven van CDA en PVV voor de voorgestelde maatregelen volstrekt uiteen lopen, kunnen ze dat programma niet op een geloofwaardige manier samen tot uitvoering brengen.
Waarom zou iemand die zo'n standpunt inneemt, uit de CDA-fractie moeten stappen? Of heeft het met de inhoud van Klinks standpunt niets te maken, maar alleen met het feit dat zijn standpunt door de rest van de CDA-fractie nu even "lastig" wordt gevonden voor het bereiken van het doel: voldoen aan de wensen van de PVV?
Hebben die andere CDA-fractieleden dan geen eigen ideeën, dat ze per se iets met de PVV willen? Ik vraag me af hoeveel kiezers van het CDA wisten dat ze eigenlijk op de PVV stemden.

Op 11 september 2010, 19:13

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in