Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekenhuis met geld naar gemeenten halen ‘zeer onwenselijk’

Het is aan een gemeenteraad zelf om te bepalen of ze wil participeren in een ziekenhuis en of daarmee het publiek belang is gediend.…

Het is aan een gemeenteraad zelf om te bepalen of ze wil participeren in een ziekenhuis en of daarmee het publiek belang is gediend. Maar als die participatie er op is gericht om een de concurrentiestrijd aan te gaan met een andere gemeente om een ziekenhuis binnen de eigen gemeentegrens te krijgen, dan zou dat ‘uitermate onwenselijk’ zijn.

Mede-eigenaar
Dit antwoordt plaatsvervangend minister van Binnenlandse Zaken Stef Blok op vragen VVD-kamerleden Veldman en Rutte over het bericht dat de gemeente Heerhugowaard gedeeld eigenaar van een ziekenhuis wil worden.
 

Financieel voorstel
De gemeente Heerhugowaard wil heel ver gaan om het ziekenhuis binnen de grenzen te halen. Burgemeester Han ter Heegde maakte eind juni tijdens een speciale persconferentie bekend dat zijn gemeente de Raad van Bestuur van de Noordwest Ziekenhuisgroep een vergaand financieel voorstel heeft gedaan. Het bestuur van het ziekenhuis zou Heerhugowaard daarom hebben gevraagd. Daardoor zou nieuwbouw in Heerhugowaard mogelijk worden. De gemeente heeft de Raad van Bestuur een financiële garantstelling of gedeeld eigenaarschap voorgesteld. Bij dat laatste blijft Heerhugowaard dus voor een deel eigenaar van de nieuwbouw.
 

Publieke taak
De VVD-kamerleden vroegen de minister of het mede-eigenaarschap van een ziekenhuis binnen de wet Financiering decentrale overheden (Fido) valt. Volgens de minister kan dat, zolang het gericht is op de uitoefening van een publieke taak. Of dat hier het geval is, is volgens de minister ter beoordeling van de gemeenteraad van Heerhugowaard. Ook de inschatting van de daarmee gepaard gaande risico’s is aan de gemeente, zolang Heerhugowaard zich houdt aan de regels rondom staatssteun, aldus de minister.

Belangen
De Kamerleden maakten zich daarnaast zorgen over de verschillende belangen die een gemeente die mede-eigenaar is van een ziekenhuis kan hebben. Een gemeente kan er immers belang bij hebben minder voorzieningen in het kader van de Wmo beschikbaar te stellen aan inwoners, als daardoor bedden in het ziekenhuis gevuld worden. Dat gemeenten bewust minder zorg gaan verlenen aan inwoners om daarmee de medische klachten te verhevigen en een ziekenhuisopname noodzakelijk te maken, wil er bij de minister echter niet in. ‘Een dergelijk risico lijkt mij niet reëel.’

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum

Waarom zijn er eigenlijk nog zoveel ambtenaren ? In het openbaar bestuur lijkt alles nog slechts om geld, markt en macht te draaien. Is er eigenlijk nog ergens een gemeente die in staat is om een openlucht zwembad draaiende te houden ? Dus gewoon een nuttige functie voor de burger exploiteren tegen een aantrekkelijke kostprijs ?

Op 9 augustus 2016, 11:19
Rens - Heerhugowaard

Meteen tegen houden !
De overheid moet eerst weten wat er speelt bij de gemeenten en de wijkteams.
Dit spoort niet dit gaat niet goed zo.

Op 9 augustus 2016, 14:59
W.de Haan

Gemeenten houden zich niet meer aan regels het gaat hier om hele andere belangen.

Op 9 augustus 2016, 15:02
Piet Westland

Belangeloos advies: men kan eens informeren in Schiedam

Op 9 augustus 2016, 15:45
E.Doeve

Tip.....gemeente bouwt gebouw (met aanpandigzwembad) en is dus eigenaar. De zorginstelling huurt.

Op 10 augustus 2016, 11:16
W.F.Willems

Art. 160 lid 2 Gemeentewet geeft een gemeente de mogelijkheid om naar eigen inzicht initiatieven te ontplooien. Dit leidde in het verleden al tot zeer vreemde toestanden:hoe kwam een stadje als Leeuwarden(85000 inw) aan drie ziekenhuizen? Kreeg niet de indruk dat de Friezen veel zieker waren, terwijl het adherentie gebied niet afweek van Emmen met 1 ziekenhuis 400 bedden. Nooit aan beginnen dus.

Op 11 augustus 2016, 10:47
FJ Mostert

@W.F. Willems De voormalige drie Leeuwarder ziekenhuizen dateren van resp. 1825 (stadsziekenhuis), 1880 (Diakonessenhuis, prot. chr. ), en 1883 (Bonifatius Hospitaal, RK). Bij de laatste twee ging het om initiatieven vanuit de 'eigen' zuil. De drie fuseerden al in 1982 (!) tot één Medisch Centrum Leeuwarden; sinds 2004 gevestigd op één locatie.
Het ziekenhuis in Emmen is in 1939 gesticht als reactie op een ernstig ongeval in 1935, waarbij medische zorg tekortschoot. Van oorsprong was het ook een diaconessenhuis.
Vanuit de ontstaansgeschiedenissen van de ziekenhuizen zijn de verschillen Leeuwarden - Emmen dus goed te verklaren!

Op 11 augustus 2016, 15:57

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in