De gemeente Amsterdam wil dat mensen die op Koninginnedag met de trein naar Amsterdam komen, een toeslag op hun treinkaartje gaan betalen. Op die manier betalen ze mee aan het schoonmaken van de stad.
Amsterdam wil treintoeslag op Koninginnedag
De gemeente Amsterdam wil dat mensen die op Koninginnedag met de trein naar Amsterdam komen, een toeslag op hun treinkaartje gaan betalen.
1 of 2 euro
Dit staat in de kadernota 2012 die wethouder Lodewijk Asscher (financiën, PvdA) donderdag heeft gepresenteerd. Daarin staat hoe de begroting voor volgend jaar er in grote lijnen uitziet. Asscher denkt dat een extra toeslag van 1 of 2 euro moet kunnen. De gemeente gaat er met de NS over in gesprek.
Bezuinigingen
De kadernota staat in het teken van de bezuinigingen die de gemeente de komende jaren moet doorvoeren: 208 miljoen euro in totaal. De stad heeft te maken met eigen bezuinigingen, maar ook met bezuinigingen vanuit het Rijk.
Effectiever
Volgens de gemeente gaan veel Amsterdammers hier iets van merken. Bij sommige groepen, waaronder ouderen en licht verstandelijk gehandicapten, komen ze extra hard aan. Asscher zegt dat de bezuinigingen vanuit Den Haag te groot zijn voor de gemeente om te compenseren, maar Amsterdam gaat wel proberen de effecten zoveel mogelijk te beperken. Dat moet gebeuren door hervormingen door te voeren, waardoor de gemeente effectiever en goedkoper kan werken.
Begeleiden
Kwetsbare gezinnen kunnen nu bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende regelingen. In de toekomst kent de gemeente nog maar een budget toe aan deze gezinnen. Een begeleider helpt hen een plan te maken om dit te besteden.
Taxi
De gemeente wil ook gaan kijken of taxichauffeurs via hun vergunning kunnen meebetalen aan het toezicht op taxistandplaatsen. Dat is immers nodig omdat sommige chauffeurs zich daar misdragen.
Stresstest
Amsterdam gaat in navolging van banken ook een stresstest doen. Die moet uitwijzen hoe de hoofdstad er in financieel opzicht op de middellange termijn voor staat en of zij in staat is om tegenvallers op te vangen. Het is voor het eerst dat een gemeente zo'n test doet.
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Privatisering van belasting.
Ga gewoon niet naar Amsterdam, wordt het daar ook niet vuil. Toch?
Vreemd. Moet ik straks ook extra betalen voor de trein als ik naar een plek ga waar toevallig op die dag een voetbalwedstrijd plaatsvindt? Of waar een popster optreedt? En als ik met de trein over een viaduct rijd, omdat dit viaduct ooit zo duur is geweest in de aanleg? Of als ik met de trein naar Den Haag ga, omdat ik dan geniet van het uitzicht op die wolkenkrabbers, die zo duur zijn geweest?
Waarom niet gewoon weer om de tien kilometer tolhuisjes neergezet, net zoals in de Middeleeuwen. En hier en daar nog wat roverbendes, om ad hoc de portemonnee van de passagiers te legen. Lekker ingewikkeld reizen, net als duizend jaar geleden.
Ik heb niet gevraagd om allerlei festiviteiten, en ik maak ook geen rotzooi in de trein. Ik wil gewoon voor een vaste prijs met de trein kunnen, zoals vroeger.
Ze zijn gek en ze maken je gek.
Hef die heffing bij de mensen die financieel baat hebben bij deze zogenamade nationale feestdag: de middenstand en de gemeente Amsterdam.
Dus als ik naar Amsterdam ga op die dag, en dan niet voor de viering van deze zogenaamde feestdag, moet ik meebetalen voor iets waar ik geen deel noch part aan heb.
EN het is discriminerend, want mensen die in Amsterdam wonen, of op een andere wijze de stad binnenkomen (fiets, auto) blijven verschoond van deze heffing?
Maar Ascher, gefeliciteerd. Het maakt niet uit waarmee ik in de publiciteit kom, als ze mijn naam maar goed spellen. Je had de tijd van je ambtenaren beter kunnen gebruiken dan dit ionzinnig idee. Want je laat ook nog eens de inning van het geld aan een andere instantie over die daar dan weer software moet ontwikkelen.
Geen punt, koop je gtoch vooruit een ongedateerd kaartje? Op Koninginnedag gewoon in de automaat dateren, geen centje pijn en normale prijs.
@Jaap
U vergeet de OV-chipcard. Straks kunnen ze a la minute beslissen dat reizigers op traject X nu even een andere prijs moeten betalen. Daar doe je als reiziger dan niks meer tegen. De OV-chipcard berooft reizigers van (rechts-) zekerheid.
Hoe ontspoord kun je zijn als gemeentebestuur ?