Bouwbedrijven krijgen steeds vaker te maken met gemeenten die bij de aanbesteding van projecten zware eisen stellen om zich in te dekken tegen mogelijke financiële risico's.
'Gemeenten verlammen bouwers'
Gemeenten verlammen de bouw door steeds zwaardere eisen te stellen bij aanbestedingen, vindt NVB Vereniging voor ontwikkelaars &…
Bankgaranties
Het gaat dan onder meer om hoge bankgaranties. Dat zegt de NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwbedrijven. Volgens de ondernemersorganisatie werkt dit contraproductief. De bouwers moeten de gevraagde zekerheden als reserve wegzetten, kunnen het geld niet investeren en lopen daardoor inkomsten mis. Dat maakt ze juist kwetsbaarder voor financiële problemen.
Alternatieven
Alternatieven
Er zijn alternatieven die beter zijn, stelt NVB, en ,,niet zo verlammend en verstikkend voor het bouwbedrijfsleven uitpakken''. Er zijn alternatieven die beter zijn, stelt NVB, en ,,niet zo verlammend en verstikkend voor het bouwbedrijfsleven uitpakken''. Zo kan bijvoorbeeld om een afbouwgarantie worden gevraagd. Die biedt een gemeente net zo veel of zelfs meer zekerheid, zegt de brancheorganisatie.
NVB heeft een brief gestuurd aan alle raadsfracties met het verzoek de ,,te strenge eisen aan marktpartijen'' binnen hun gemeente ter discussie te stellen.
Nieuwe projecten
De brancheorganisatie constateert tegelijkertijd dat in gemeenten nog steeds behoefte bestaat aan nieuwe projecten. ,,Zowel naar nieuwe woningen als naar bijvoorbeeld nieuwe scholen en zorginstellingen is vraag.''
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Nouja, het is weer eens wat anders dan al die contracten waarin de gemeente alle risico draagt en de bouwer alle winst mag hebben.
Er zijn op dit moment heel wat gemeentes druk met dit soort verliezen afbetalen. Ben juist blij om te horen dat zelfs gemeentes kunnen leren van ervaringen.
Bankgaranties zijn gemeengoed in het bedrijfsleven, maar als overheden zekerheden willen, zeker in deze tijd, dan is het niet goed? G rekeningen zijn zeker ook straks overbodig volgens de branche?
De aannemer kan zowel zijn verlies op eigen geldbeschikking ( gevolg van bankgarantie) als een verzekeringspremie voor afbouw (waarborg) verdisconteren in de verkoopprijs. Op grondafname kun je geen afbouwgarantie krijgen.
Het is weer hetzelfde liedje uit de Bouw- en MKB hoek. De gemeenten worden gebruikt als pispaal, terwijl die de afgelopen jaren alleen maar bedrijfsmatiger zijn gaan opereren, ook in de markt. Inderdaad @Ellen, de tijd is voorbij dat de gemeente risicodrager c.q. melkkoe was voor het lokale bedrijfsleven. Als aanbesteder contracteer ik tegenwoordig ook de aansprakelijkheid weg naar de aannemers. Werkt prima en zorgt er ook voor dat er meer nagedacht wordt bij risicovolle acties.
Verlammende maatregelen zijn voor geen enkele onderneming een feestje. Zeker niet in een tijd dat ondernemingen glashelder en vlijmscherp moeten opereren om door te kunnen gaan.
Daar in tegen valt ook wat te zeggen voor de door de gemeente ingestelde veiligheidsmaatregelen ter bevordering van afronden van projecten en gemaakte afspraken.
Zo is ook de gemeente sinds 2002 verantwoordelijk (regisseur) van het Politie Keurmerk Veilig Wonen. Bij het onvoldoende handhaven van de toepassing PKVW wordt de gemeente later afgerekend op onvoldoende woonveiligheid.
Zo juich ik dus ook het alternatief van afbouwgarantie toe, mede ook daar de toepassing PKVW in kan worden betrokken.