Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten Brabant balen van duur afvalcontract

In 1997 leek het een goede deal met Attero. Nu is het tarief ongekend hoog en de leverlingsplicht een last.

De gemeentebesturen in Midden Brabant zitten in hun maag met een langlopend contract voor het verwerken van huishoudelijk restafval. Het is te duur en past niet meer bij het verbeterde scheidingsgedrag van de inwoners.

1997

In 1997 was het een goede overeenkomst, zegt woordvoeder Tom Daalman van gemeente Tilburg. Maar inmiddels betalen de contractpartners aan vuilverwerker Attero een tarief (140 euro per ton) dat bijna een derde hoger is dan bij de concurrent. Ook de verplichting een afgesproken hoeveelheid restafval aan te bieden is bijna niet meer te halen. En ze moeten nog tot 2017.

Leveringsplicht

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

De minimale leveringsplicht van de gemeenten in Midden Brabant is 510.000 ton, zo is destijds in het contract vastgelegd, zegt Daalman. Sindsdien zijn de Brabanders echter veel meer restafval gaan scheiden. Vooral het apart inzamelen van plastic zorgt ervoor dat de gemeenten nog maar net kunnen voldoen aan de leveringsplicht aan Attero.

Markt is veranderd

Daarnaast is er in de tussentijd veel veranderd op de markt voor afvalverwerking, verklaart Daalman. ‘Er zijn meer aanbieders en andere technieken gekomen, de markt is onder druk komen te staan. Wat toen een reële prijs was voor de kosten van afvalverwerking, is nu een toptarief.’

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Niet te voorzien

Was dat allemaal niet een beetje te voorzien in 1997, toen een contract voor twintig jaar werd afgesloten? Daalman: ‘Ik kan niet in de hoofden kijken van de mensen die toen dat besluit hebben genomen, maar ik neem aan dat dat weloverwogen is gebeurd. Wij waren niet erg vooruitstrevend met scheiden van plastic, dus nee, ik denk niet dat we dit hebben zien aankomen.’

Gemeenten hebben belang in Attero

Bovendien hebben de gemeenten een belang in Attero, dat speelde ook een rol bij de keuze destijds, volgens de woordvoerder. Zo heeft Tilburg een aandeel van 3,7 procent in het bedrijf. De jaarlijkse inkomsten uit dividend staan echter in geen verhouding tot de kosten voor afvalverwerking.

In gesprek

De gemeenten hebben niet de intentie om weg te gaan bij Attero, zegt Daalman, zeker niet in de contractperiode. ‘Maar we gaan wel in gesprek over het tarief en de voorwaarden en ik denk dat we daarin als gezamenlijke contractpartners sterk staan.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Lonnie de Korte

Dit is natuurlijk te flauw voor woorden in een tijd dat bestekken dicht worden getimmerd en er op economisch meest voordelige bieding wordt gestuurd. Opdrachtnemers krijgen alles op hun dak en er valt zelden iets te regelen. Dan moet je als opdrachtgevers nu niet zeuren. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Op 1 juni 2012, 11:03
Niek

Als overheid (die van de rechter zijn beleid mag wijzigen) een contract voor 20 jaar afsluiten in een dynamische markt. Dat is vragen om ellende en een voorbeeld van slecht bestuur en misschien wel mismanagement. Toch is het niet verkeerd e.e.a. te onderzoeken. Ik kan mij namelijk niet voorstellen dat hierover door de gemeentejuristen kanttekeningen zijn geplaatst. Of moesten die hun mond dichthouden of zijn ze simpelweg gepasseerd?

Op 5 juni 2012, 11:56
Jeroen

Wereld zag er in 1997 wel heel anders uit.
Afvalland was toen niet zo dynamiek als momenteel.
Destijds was er nog de provinciale Milieu Verordening waarbij huisvuil niet eens de provinciegrens over mocht worden gebracht. Nu 15 jaar later is de landsgrens zelfs gemakkelijk over te stappen voor en met afval.
Destijds mocht storten van huisvuil niet meer en hebben de diverse gemeenten in NL in diverse samenwerkingsverbanden aan alle milieueisen voldoenende AVI's gebouwd. En ja, een investering van vele honderden miljoen schrijft men af over 20 jaar.

Op 7 juni 2012, 14:18

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in