Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Geen generieke kwijtschelding eigen bijdrage’

Minister De Jonge van Volksgezondheid keert zich tegen een nieuwe, generieke kwijtschelding van de eigen bijdrage Wmo en Wlz. De…

Minister De Jonge van Volksgezondheid keert zich tegen een nieuwe, generieke kwijtschelding van de eigen bijdrage Wmo en Wlz.  De CDA-bewindsman zegt geen signalen te hebben ontvangen dat er op grote schaal geen zorg en ondersteuning kan worden geleverd vanwege corona.

Dat schrijft De Jonge aan de Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen. Die trok eind oktober bij hem aan de bel na klachten te hebben ontvangen over de inning van eigen bijdragen over maanden waarin geen zorg werd ontvangen.

 

Minder zorg

‘De ontvangen klachten en signalen variëren van onduidelijkheid en ontevredenheid over het innen van de eigen bijdragen Wmo over maanden (naast april en mei 2020) waarin geen zorg is ontvangen, tot het alsnog moeten betalen van (hoge) eigen bijdragen Wlz, terwijl thuis minder tot geen zorg is geleverd en de mantelzorger hierdoor extra is belast’, schreef de ombudsman aan de minister.

 

Tweede coronagolf

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

De Jonge schrijft in een reactie de afgelopen maanden geen signalen te hebben ontvangen dat een dergelijke situatie speelt. Navraag leerde hem dat ook bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en brancheverenging Valente daarover geen signalen binnen kwamen. Om die reden acht de minister een nieuwe generieke kwijtschelding van de eigen bijdrage in de tweede coronagolf niet aan de orde.

Tijdens de eerste coronagolf besloot hij wel tot een dergelijke maatregel toen duidelijk werd dat veel Wmo-cliënten over april en mei geen eigen bijdragen hoefden te betalen voor hulp in de huishouding, begeleiding en dagbesteding. Die hulp en ondersteuning kon toen in veel gevallen niet of niet op de gebruikelijke manier worden gegeven.

 

Beleidsvrijheid gemeente

Zonder zijn tussenkomst zoals eerder dit jaar, is het besluit of een eigen bijdrage voor de Wmo tijdelijk niet is verschuldigd, de beleidsvrijheid en verantwoordelijkheid van de gemeente.

 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ria Huisman

De maanden dat er geen dagbesteding is geleverd verdwijnt in de zak van de zorgverlener.
Slechte zaak client ziet er niets van terug.
Gemeenten doen hier ook niets aan.

Op 31 december 2020, 07:55
Petra

@Ria: omdat contract misschien contract is?

Op 4 januari 2021, 11:18
André Oud

Signalen die de ombudsman ontvangt zijn dus geen signalen.

Op 4 januari 2021, 13:34
John Spierenburg

Ook mijn dochter heeft 4 maanden thuis gewoond. Vraag je aan de WLZ zorgaanbieder een tegemoetkoming in de voeding krijg je dit niet. Ik ken vele ouders die in hetzelfde schuitje zaten. Al die centen verdwijnen in de zakken van de zorgaanbieders, terwijl ze ook nog een geen begeleiding behoefde te geven.

Op 9 januari 2021, 21:20

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in