Overslaan en naar de inhoud gaan

Overheidstekort loopt op naar 27 miljard

Het financiële tekort van de overheid is in de eerste drie kwartalen van dit jaar opgelopen tot 27 miljard euro. Vorig jaar had de…

Het financiële tekort van de overheid is in de eerste drie kwartalen van dit jaar opgelopen tot 27 miljard euro. Vorig jaar had de overheid na negen maanden nog een overschot van 11 miljard euro. De oorzaak: de kabinetsmaatregelen om de coronacrisis te bestrijden.

Die maatregelen hebben circa 20 miljard euro gekost. Het grootste deel daarvan waren de loonsubsidies van de overheid, de zogeheten NOW-regeling. De inkomenssteun om zelfstandig ondernemers door de coronacrisis te helpen (TOZO) heeft tot nu toe ruim 2 miljard euro gekost. Een en ander blijkt uit berekeningen van het CBS.

 

Daling inkomsten

In het derde kwartaal gaf de overheid 10 miljard meer uit dan een jaar eerder. Daarvan is ruim 6 miljard euro te linken aan corona-lasten. Die uitgaven lagen overigens in het tweede kwartaal met 18 miljard euro een stuk hoger. Daarvan was zo’n 13 miljard corona-gerelateerd.

Tegenover de extra uitgaven in het derde kwartaal staan ook geringere overheidsinkomsten. Ten opzichte van het derde kwartaal 2019 daalden die met ruim 1 miljard euro. Over de eerste negen maanden bezien, daalden ze met 7 miljard euro, met name door minder belasting- en premieopbrengsten.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Schuld

Ook de overheidsschuld nam toe. Eind september stond de teller op 441 miljard euro – ongeveer 47 miljard euro meer dan eind vorig jaar. Daarmee bedraagt de schuld 55,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is nog wel binnen de norm van 60 procent die de Europese Unie stelt. Volgens de Najaarsnota 2021 is de verwachting dat het overheidstekort in 2020 uitkomt op bijna 49 miljard euro, oftewel 6,2 procent van het geraamde bbp. De schuld zal naar verwachting een stand bereiken van bijna 449 miljard euro, oftewel 57,4 procent van het geraamde bbp.

 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans

De overheid kan dit - en nog meer te verwachten - tekort gemakkelijk laten betalen door het ABP. Daar zit heel veel geld en de overheid is er mede-eigenaar van. En gewoon een goede rentevergoeding regelen.

Op 24 december 2020, 20:06
Mark

Was niet nodig geweest. Stop per jaar 2 miljard extra in de zorg. Dan is de zorg klaar voor toekomstige epidemieën en de forse toename van ouderen. De zorg is al jaren overbelast. Er zijn elk jaar opname stops op de IC. Komt doordat Rutte de IC capaciteit in 5 jaar heeft verlaagd van 2.200 bedden naar 1.100. En het aantal ziekenhuisbedden verlaagd heeft van 48.000 naar 40.000. Terwijl de zorgvraag toegenomen is, omdat het aantal ouderen 10% is toegenomen. Dus ja, wat nu gebeurt was te verwachten.
Overigens wil Gommers (de baas van de IC's) geen extra IC bedden. Want dat zou zonde zijn. Dan doen ze helft van de tijd niets doen.

Op 28 december 2020, 09:53
H. Wiersma

@Robin. Hoezo is de Overheid mede-eigenaar van het ABP? Het pensioenfonds is gewoon van alle deelnemers. Niets, maar dan ook niets daarvan, is van de Overheid.

Op 28 december 2020, 12:19
H. Wiersma

De Overheidsschuld zal dus naar verwachting in 2020 eindigen op ca. 458,5 miljard euro. Mede door sterk teruglopende belastinginkomsten zal de nationale schuld in 2021 m.i. nog eens met minimaal 50 miljard euro kunnen oplopen.

Op 28 december 2020, 12:35

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in