Advertentie
digitaal / Nieuws

Zuidhorn gaat blockchain inzetten voor Kindpakket

Gemeente Zuidhorn gaat blockchaintechnologie toepassen bij het registeren van regelingen van het Kindpakket. Wethouder Bert Nederveen hoopt dat de gegevens daardoor op veilige en correcte manier worden bijgehouden.

07 juli 2017

Gemeente Zuidhorn gaat blockchaintechnologie toepassen bij het registeren van regelingen van het Kindpakket. Het college keurde de plannen daarvoor onlangs goed. Wethouder Bert Nederveen hoopt dat de gegevens met blockchaintechnologie op veilige en correcte manier worden bijgehouden.

Stageloper zorgt voor doorbraak
Het college van de Groningse gemeente besloot onlangs om het onderdeel van hun dienstverlening via de nieuwe technologie te organiseren. Het plan is ontstaan vanuit een eerdere succesvolle hackaton waar de gemeente eerder aan meedeed. De -inmiddels afgestudeerde- student Maarten Velthuijs liep stage bij gemeente, hij werd daarvoor benaderd vanwege zijn expertise met blockchain. Velthuijs schreef de gemeente in voor de hackaton en liet experts invliegen om met de gemeente een platform te ontwikkelen waar burgers, overheid en zorgverleners diensten konden uitwisselen via blockchain.  


'Gegevens veilig en correct opslaan' 

De blockchaintechnologie neemt een hoop administratie weg en de pilot met het platform heeft nu het College heeft ingestemd een definitieve vorm gekregen. ‘We vinden het belangrijk dat de gegevens uit het Kindpakket op een veilige en correcte manier worden opgeslagen’, vertelt wethouder Nederveen. ‘Bij het Kindpakket is er sprake van een enorme complexiteit van gegevens. Met Blockchain kan dit op een veilige en eenvoudige manier geregeld worden. Hierdoor krijgen wij meer grip op de veiligheid van de gegevens.’


Interesse andere gemeenten 

Diverse gemeenten en ook KING en VNG volgen de ontwikkelingen met belangstelling, aldus Nederveen. ‘Er zijn meer gemeenten bezig met de technologie. Wij bekijken met gemeente Zuidhorn op welke terreinen we blockchain in de toekomst nog meer kunnen inzetten. Op dit moment bekijken we vooral de mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid.'

Inmiddels heeft Velthuijs Stichting Forus opgericht. Hij helpt gemeenten bij het toepassen voor Blockchaintechnologie. 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ren Jonkman / Adviseur bedrijfsvoering
Ik ben heel benieuwd wat de omzetting van traditionele architectuur naar blockchain/smart contracts voor effecten gaat hebben op de kosten, de betrouwbaarheid, de complexiteit, de performance, de onderhoudbaarheid en niet te vergeten de duurzaamheid. Ik kan me nog niet voorstellen hoe zo´n systeem meerwaarde kan bieden ten opzichte van eenvoudigere rechttoe-rechtaan implementaties die voor de gebruiker precies hetzelfde bieden.



Kernvraag bij smart contracts die beslissingen nemen lijkt mij dat de code bewezen foutvrij moet zijn om erop te kunnen vertrouwen, een zeer zware eis. Wordt daaraan voldaan?
Advertentie