Zonder tussenkomst van een rechter, zonder bezwaarprocedure en zonder dat het ICC zich kon verweren blokkeerde Microsoft op last van de Amerikaanse overheid vorige week de toegang tot onder meer e-mail van hoofdaanklager Karim Khan van het Internationaal Strafhof (ICC). Het voorval leidt in Europa tot grote zorgen over de Europese digitale afhankelijkheid. Dat meldt persbureau Associated Press.
Wake-up call: Microsoft sluit e-mail ICC zonder pardon af
Als de Tweede Kamer iets besluit wat Washington niet zint, kan de toegang tot parlementaire e-mail op bevel worden afgesloten.

De aanleiding voor de sancties zijn de arrestatiebevelen die het ICC uitvaardigde tegen de Israëlische premier Netanyahu en oud-minister Gallant, in verband met mogelijke oorlogsmisdaden in Gaza. De regering-Trump beschuldigde het hof van politieke motieven en beperkte via sancties de bewegingsvrijheid van ICC-functionarissen.
Khans toegang tot onder meer zijn e-mail werd per direct op last van de Amerikaanse overheid geblokkeerd. Op dezelfde dag dat naar buiten kwam dat Khan geen toegang meer had, werd hij ook met verlof gestuurd vanwege een onderzoek naar vermeend seksueel wangedrag. Dat onderzoek is bijna afgerond.
Microsoft-belofte
Opvallend is de rol van Microsoft in dit dossier. Terwijl Microsoft-topman Brad Smith nog geen week geleden beloofde in Europa te vechten voor gebruikersrechten, is hoofdaanklager Khan nu afgesloten van zijn account op Microsoft-diensten – direct na een Amerikaans bevel, zonder rechterlijke toetsing. ‘Een Digital Resilience Commitment’ blijkt in de praktijk niet tegen politieke druk bestand.
Deze gang van zaken voedt zorgen over de digitale soevereiniteit van Europa. Critici waarschuwen dat ook Nederlandse instellingen, waaronder het parlement, kwetsbaar zijn als cruciale communicatie via Amerikaanse clouddiensten verloopt. ‘Als de Tweede Kamer iets besluit wat Washington niet zint, kan de toegang tot parlementaire e-mail op bevel worden afgesloten’, luidt het in een reactie vanuit de Dutch Cloud Community.
Overstappen
Deze roept overheden en bedrijven op om hun afhankelijkheid van niet-Europese technologieën in kaart te brengen en waar nodig over te stappen op infrastructuren die onder Europese wetgeving vallen. Volgens de organisatie is dit voorval een ernstige wake-up call.
Uit onderzoek van Binnenlands Bestuur werd onlangs duidelijk dat Nederlandse gemeenten steeds meer vrezen voor de veiligheid van hun gegevens bij het Amerikaanse Microsoft, vooral nu de VS met Donald Trump een onvoorspelbare koers vaart. Ook forse prijsstijgingen baren zorgen. iBestuur en Binnenlands Bestuur onderzochten de grip van de techreus op de lokale overheid.
Van alle ondervraagde overheidsorganisaties gebruikt 100 procent producten van Microsoft, variërend van Office 365 en Teams tot Azure en Windows. Sommige gemeenten, zoals Den Haag, beschouwen de software als een ‘integraal onderdeel van de bedrijfsvoering.’ Microsoft is populair vanwege de betrouwbaarheid, het brede aanbod en de sterke samenwerkingsmogelijkheden.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.