De goede digitale positie van Nederland loopt gevaar, waarschuwen vier digitale brancheorganisaties. Ze wijzen in een brief aan de politiek op de urgente adviezen in het Draghi-rapport. De economische relevantie van Nederland loopt gevaar, luidt de waarschuwing.
'Nú investeringen nodig in digitale infrastructuur'
De economische relevantie van Nederland loopt gevaar, waarschuwen de digitale brancheorganisaties.

Snel aan de slag
Nederland moet snel aan de slag met plannen en investeringen in digitale infrastructuur. Dit om in de nabije toekomst nog relevant te blijven op economisch gebied, stellen de brancheorganisaties Digitale Infrastructuur Nederland (DINL), Dutch Data Center Association (DDA), BTG | voor IT en communicatietechnologie en Fiber Carrier Association (FCA). ‘De noodzaak van een investeringsagenda is groot’, zegt DINL-directeur Marijn van Vliet. Hij verwijst naar het rapport van Draghi, waarin de opgave wordt geschetst die voor Europa ligt. Het rapport stelt dat er een jaarlijkse investeringsbehoefte van 750 tot wel 800 miljard euro is om de Europese concurrentiepositie toekomstbestendig te maken.
Van Vliet: ‘Nederland moet nu investeren in haar digitale infrastructuur om economisch te profiteren van ontwikkelingen zoals kunstmatige intelligentie, quantum computing en edge-computing. Zonder een duidelijke investeringsagenda mist Nederland economische kansen en de mogelijkheid om eigen publieke waarden te borgen in de digitale toekomst.’
Zonder een duidelijke investeringsagenda mist Nederland economische kansen en de mogelijkheid om eigen publieke waarden te borgen in de digitale toekomst.
Marijn van Vliet, directeur DINL
Basale zaken
Het gaat hierbij niet alleen om futuristisch lijkende zaken, zoals AI en kwantum computing, maar ook om 'basale' zaken als connectiviteit. Zo zijn de laatste intercontinentale zeekabels tussen Nederland en de Verenigde Staten nu aan het einde van hun levensduur en er zijn geen plannen zijn voor vervanging, aldus de ondertekenaars van de brief.
Daarin wijzen de brancheorganisaties er ook op dat er ‘vooralsnog geen zicht’ is op financiering voor een van de vier AI-gigafactories in Nederland. Verder zorgen problemen op het energienet voor forse knelpunten. ‘De urgentie is groot en uitstel kostbaar’, aldus de waarschuwende boodschap. Deze brief, met oproep om in actie te komen, is gestuurd brief in aanloop naar het Tweede Kamerdebat over het Draghi-rapport. Dat debat vindt woensdag 14 mei plaats.
De brancheorganisaties wijzen er ook op dat er ‘vooralsnog geen zicht’ is op financiering voor een van de vier AI-gigafactories in Nederland.
Onhaalbare ambities
‘Als Nederland digitaal koploper wil blijven, moeten we nú investeren in infrastructuur, innovatie en ruimte. Zonder gericht beleid en structurele investeringen verliezen we terrein’, verklaart DDA-directeur Stijn Grove. Hij zegt ronduit dat de Nederlandse ambities op het gebied van AI en digitale soevereiniteit anders onhaalbaar worden. ‘Internationale bedrijven kiezen steeds vaker voor andere landen vanwege de extreme netcongestie, met in Nederland de langste wachttijd van Europa, en het gebrek aan duidelijk beleid rond datacenters.’
Grove verwijst naar het Competitiveness Compass van de Europese Unie, wat een vertaling in strategie is van de conclusies en aanbevelingen in het Draghi-rapport. Hij noemt dat kompas een wake-up call en hamert erop dat er nú doorgepakt moet worden. ‘Alleen met strategisch aangewezen locaties — met ruimte, grond en stroom — kunnen we duurzame groeilocaties voor multifunctionele datacenter-campussen realiseren.’