Overslaan en naar de inhoud gaan

CIO buffer tussen politiekorpsen en ICT-ontwikkelaars

Aad Meijboom is begin oktober aan de slag gegaan als Chief Information Officer (CIO) bij de politie. Hij moet de stagnerende…

De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid signaleerde in juli dat korpsen landelijke politiesystemen hebben ingevoerd, maar dat deze niet voldoen aan verwachtingen op de werkvloer. Daardoor onttrekken agenten en rechercheurs zich aan het gebruik ervan en komt er van het soepel delen van informatie nog weinig terecht.

De CIO wordt buffer en verbindingsman tussen de politiekorpsen en de landelijke organisatie voor politie-ICT, de Voorziening tot samenwerking Politie Nederland (vtsPN). Hij moet de vraag van de 26 korpsen ‘articuleren, coördineren, harmoniseren en kanaliseren’, stelt Henri Kruithof, woordvoerder van het Korpsbeheerdersberaad dat Meijboom half september benoemde.

 

Eigen opdrachten

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het niet duidelijk scheiden van vraag en aanbod staat het ontstaan van een gemeenschappelijke informatiehuishouding in de weg. Korpsen gaven vtsPN eigen opdrachten, waarvan het maar de vraag was of die spoorden met opdrachten van elders. ‘Daardoor is er, ondanks in het verleden gemaakte afspraken, nog een veelheid aan fysieke infrastructuur, besturingssoftware en eigen applicaties bij de korpsen’, schreef het Korpsbeheerdersberaad eind juni aan de minister van Binnenlandse Zaken.

Daarom wordt in de nieuwe aanpak,‘vraag en aanbod nadrukkelijker gescheiden’. Volgens Kruithof krijgt Meijboom ‘verregaande bevoegdheden’ om richting te geven aan de activiteiten van de vtsPN.

Opmerkelijk is dat tot 2006 het scheiden van vraag en aanbod bij de politie nog de praktijk was. De Coöperatie Informatiehuishouding Politie formuleerde de vraag, terwijl de ICT-Service Coöperatie Politie, Justitie en Veiligheid vorm gaf aan de politie-ICT. De beoogde vernieuwing van de ICT-voorzieningen bleef echter uit. Daarom ging medio 2006 vtsPN van start om vanuit bestaande systemen tot standaardisatie te komen en pas dan een innovatieslag te maken.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

 

Hoek van Holland

Aad Meijboom was tot februari korpschef van de Rotterdamse politie en stapte op vanwege de strandrellen die in de zomer van 2009 bij Hoek van Holland plaatsvonden. Hij vond zichzelf niet de juiste persoon om de noodzakelijke veranderingen bij de Rotterdamse politie door te voeren. Nu mag hij dus laten zien dat hij wel de juiste persoon is om de informatiehuishouding bij de politie op orde te brengen.

Peter Mom

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Joyce

Mijn eerste gedachte als ik dit lees: waarom trekken ze geen externe (ICT)-expert(s) aan??? Ik hoop dat dit geen "van de wal in de sloot"-verhaal wordt... In mijn optiek zou in dit soort situaties juist een onafhankelijk expert ingeschakeld moeten worden en niet iemand die wij toevallig nog beschikbaar hebben in de poule hpa's... (niks persoonlijks verder)

Op 11 oktober 2010, 15:05
Rick

Wie betaald die bepaalt.... deze stelregel gaat simpelweg op en zal blijven opgaan.
Met het begripverbindingsman geef je al aan dat je er niet strak genoeg inzit. Korpsen zouden simpelweg geen cent aan ICT buiten goedkeuring van VtsPN moeten kunnen uitgeven zoals dit wel het geval is en blijft.. succes Aad de verbindingsman....

Op 12 oktober 2010, 09:03
Online Respons Team (ort)

Als de NL politie of overheid het niet eens is met de opmerkingen van het ORT inzake de aanschaf van de Red Hat applicaties waar de NSA ( Amerikaanse inlichtingedienst) aan heeft samengwerkt kan ze reageren naar het ORT toe. Het is duidelijk dat de VTSPN de ICT van de NL politie hiermee in een gevaars zone heeft gedreven. Omdat inmiddels alle VTSPN personeel in NL het interne zwijgen hebben opgelegd gekregen, is het duidelijk dat er iets mis is. Er is niets verkeerds aan om de NL politie en overheid te waarschuwen dat de Red Hat applicaties voor de NL politie onveilig zijn. De methodiek van de NL politie en overheid om de ICT problematiek in NL aan te vechten is niet meer dan een bosbrand blussen met een plantesproeier. Afzender: ORT. Online Respons Team Tel: 06-31504055

Op 19 oktober 2010, 15:58

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in