Mede op basis van twee voorbeelden uit Duitsland en Engeland komt HEC tot de conclusie dat uitbesteden van ICT een goede optie is bij de bijna onvermijdelijke krimp van de overheid – een krimp die waarschijnlijk gepaard gaat met een groeiende complexiteit van de ICT-voorzieningen van de overheid.
'Uitbesteden overheids-ICT goed mogelijk'
Het uitbesteden van belangrijke ICT-voorzieningen van de overheid levert voordelen op. Voorwaarde is wel een goed opdrachtgeverschap van…
HEC keek naar het programma ASPIRE van de Engelse belastingdienst Inland Revenue, waarin een bedrijvenconsortium 90 procent van de ontwikkeling en het beheer van de ICT-diensten van de belastingdienst heeft overgenomen, een contract met een totaalwaarde van 8,5 miljard pond. Het andere project is 'Herkules' van het Duitse ministerie van Defensie, dat de uitbesteding behelst van het administratieve deel van de ICT van het gehele Duitse leger, goed voor 7,1 miljard euro in 10 jaar.
Uitspraken over feitelijke kostenbeparingen zegt HEC niet te kunnen doen; die waren ook niet het eerste motief voor de uitbestedingen. 'Over de volle looptijd van de contracten en inclusief de uitstralingseffecten is, het wel aannemelijk dat de kosten lager zijn dan indien er niet uitbesteed zou zijn. Wij leiden dat met name af uit de waarneming dat de sturing vanuit de gebruikersorganisatie gedurende de looptijd van de contracten steeds meer “at arms length” en daarmee scherper is geworden.'
De Nederlandse overheid zou meer open moeten staan voor publiek-private samenwerking in de vorm van grootschalige ICT-uitbesteding, concludeert HEC. Er is wellicht geen weg terug, zoals in Duitsland en Engeland duidelijk bleek, maar het toezicht op de uitbesteding kan goed geborgd worden in de relatie zelf en in extern toezicht door bijvoorbeeld de Algemene Rekenkamer.
Uit een afzonderlijke analyse van de rapporten ‘brede heroverwegingen’ die op 1 april 2010 aan de Tweede Kamer zijn aangeboden, concludeert HEC overigens dat waar ICT wordt genoemd in die rapporten, dat weinig met innovatie te maken heeft. 'Een enkel rapport ademt zelfs het idee dat ICT geld kost. Dit beeld weghalen vereist meer dan een pamflet, maar concrete voorbeelden.' HEC en zusterorganisatie ROI gaan daarom een beeld schetsen van de overheid over 15 jaar en hoe ICT daarbij kan helpen.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Uitbesteden van je ICT gaat op de lange termijn altijd meer geld kosten.
Diverse bedrijven proberen bij de overhied binnen te komen veelal met mooie praatjes aanbiedingen waar je beina niet onderuit kan maar uiteindelijk gaat de burger de hoofdprijs betalen want het is altijd duurder.
Mede doordat de overheid absoluut niet ingesteld is om overzicht te houden op dit soort zaken.
Kleinschalig ICT beheer dus decentraal is efficienter en goedkoper.
Ik spreek uit ervaring bij de overheid waar ik overgens niet meer werk.
In het artikel staat dat de Nederlandse overheid zou meer open moeten staan voor publiek-private samenwerking in de vorm van grootschalige ICT-uitbesteding. En dat terwijl we ook allemaal de verhalen kennen dat uitbesteden vaak niet voldoet aan de verwachtingen. Het succes van uitbesteden is afhankelijk drie essentiële voorwaarden:
Maak een zuivere zakelijke afweging: uitbesteden mag nooit een doel op zich zijn. Uitbesteding kan dus ook onverstandig zijn. Het is daarom van belang om niet alleen financiële afwegingen mee te nemen, maar er moet ook gekeken worden naar:
? Strategie & Besturing: is de dienst strategisch of bepalend voor de besturing van de organisatie?
? Kwaliteit & Kosten: is de prijs/prestatie beter of gelijk bij externe leveranciers?
? Impact van de verandering: wat zijn de personele consequenties en wat is de vervlechting met andere diensten?.
? Marktpartijen: zijn er marktpartijen die een vergelijkbare dienst kunnen aanbieden die nu geleverd wordt?
Organiseer krachtige regie: naast een gedegen strategische afweging beseffen steeds meer overheidsinstellingen en bedrijven dat regie de belangrijkste kritische succesfactor is om de voordelen van samenwerking en uitbesteding daadwerkelijk te realiseren. Het stelt organisaties in staat om de luiken van de organisatie open te gooien zonder de controle te verliezen.
Creëer een win-win situatie: voor de start gaat het bij veel uitbestedingstrajecten al fout. Als één partij als winnaar uit de onderhandeling is gekomen dan betekent dat er ook een verliezer is. Het gevolg is een moeizame relatie en een valse start van de samenwerking. De focus bij de onderhandeling moet gericht zijn op een duurzame en langdurige relatie waarbij beide partijen tevreden zijn over het resultaat.
Het succes van uitbesteden valt en staat met bovenstaande voorwaarden. Pas als aan deze drie belangrijke voorwaarden is voldaan heeft een uitbesteding een eerlijke kans om te slagen. Alleen dan is uitbesteden van overheids-ICT goed mogelijk.
Tom heeft helemaal gelijk. Krachtige regie (demand management noemen wij dat, inclusief governance en supply management) vormt de sleutel tot succes.
Wie wil weten wat het inhoud en hoe je het vorm geeft kan een kijkje nemen op www.slagkracht.org
R. van de Merwe heeft ook gelijk. Goedkoper wordt het meestal niet maar als je met de vorming van een SSC onder een gemeenschappelijke regeling of door outsourcing kunt bewerkstelligen dat de kosten minder hard oplopen dan wanneer je als gemeente alles zelfstandig blijft doen is er ook al het nodige gewonnen.
Heeft iemand ervaring met een gemeente die en ervaring heeft met een gemeenschappelijk SSC en met outsourcing?
Ik ben benieuwd hoe de voordelen zich ten opzichte van elkaar verhouden.