Overslaan en naar de inhoud gaan

Straten worden weer schoon

Utrecht en Amsterdam begonnen het de laatste dagen echt te merken: de bergen afval hoopten zich op, de vuilniszakken gingen meer en meer…

Alle ambtenaren
De partijen werden het na weken van stakingen eens over een tweejarige cao voor de bijna 200.000 gemeenteambtenaren. De nieuwe cao geldt niet alleen voor de vuilnismannen, maar voor alle ambtenaren bij de gemeenten, zoals brandweermannen en de mensen die in gemeentehuizen werken.

 

Zwerfvuil
De vuilnismannen in Utrecht gingen zaterdagmiddag alweer aan de slag, in Amsterdam volgden ze zondag. In de loop van zondag werd de binnenstad van Utrecht schoner en schoner. De stapels vuilniszakken zijn opgeruimd, aldus een woordvoerder van de gemeente. Het centrum werd zondag nog wel geveegd omdat er nog zwerfvuil uit kapotte vuilniszakken lag.

 

Inhaalslag
Ook in Amsterdam werd vanaf zondagochtend hard gewerkt om de stad weer schoon te krijgen. Eerst waren de plekken aan de beurt waar het vuil zich het meest had opgestapeld, zoals pleinen en straten in het centrum van de hoofdstad. Het gaat nog een paar dagen duren voor al het Amsterdamse vuil is weggewerkt. 'Vuilniswagens rijden af en aan, maar de hoofdstad is niet in een dag schoon. De stad is bezig met een inhaalslag', zei een woordvoerster van de gemeente Amsterdam.

 

Spontane actie
In de hoofdstad hielpen zondagochtend enige tientallen centrumbewoners de vuilnismannen een handje mee met een spontane actie. Uitgerust met fleurige bezems brachten ze een hommage aan de schoonmakers.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

 

Nullijn
Het cao-akkoord volgde op drie maanden van estafetteacties bij de gemeenten. De VNG, die onderhandelde namens alle 430 gemeenten, zat in een lastig parket. Voormalig minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken liet in het najaar al weten dat de werkgevers zouden moeten vasthouden aan de nullijn, omdat de overheid voor grote bezuinigingen staat. Toch kwam er de afgelopen weken beweging in de onderhandelingen. Demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) betreurt dat gemeenten bereid bleken tot een loonsverhoging. Hij vreest voor verlies van werkgelegenheid.

 

Koopkracht
De vakbonden hadden bij de gemeenten behoud van koopkracht geëist of wel een loonsverhoging van 1 tot 1,5 procent. In de cao is een loonsverhoging van 1,5 procent overeengekomen, maar die geldt alleen voor dit jaar. De vakbonden zullen proberen in nieuwe besprekingen met de VNG een deel van deze loonsverhoging blijvend te maken, zodra meer duidelijkheid bestaat over de omvang van de bezuinigingen van het Rijk.

 

Eindejaarsuitkering
Naast de eenmalige loonsverhoging van 1,5 procent wordt zowel dit jaar als volgend jaar de eindejaarsuitkering met 0,5 procent verhoogd en bovendien gaat het salaris volgend jaar met 0,5 procent omhoog.

 

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in