Advertentie
digitaal / Nieuws

Falende stembureau-app viel uit tijdens verkiezingen

De app haperde op het moment suprême en viel uiteindelijk helemaal uit, waardoor extra controle handmatig moest worden uitgevoerd.

20 juni 2023
Rij voor stembureau in Utrecht
Rij voor stembureau in UtrechtANP

De Kiesraad is ontevreden over de kwaliteit van de Stembureau App, die gemeenten ondersteunt bij de controle van kiesgerechtigdheid. De app haperde op het moment suprême en viel uiteindelijk helemaal uit, waardoor extra controle handmatig moest worden uitgevoerd.

Waarnemend hoofd Bureau Integriteit

JS Consultancy
Waarnemend hoofd Bureau Integriteit

Lid/Leden Raad van Toezicht Maatschappelijke Raad Schiphol (MRS)

Maatschappelijke Raad Schiphol
Lid/Leden Raad van Toezicht Maatschappelijke Raad Schiphol (MRS)

Kwaliteitsstandaarden nodig

De Kiesraad roept in de evaluatie van de afgelopen verkiezingen in 2023 op tot kwaliteitsstandaarden voor onder meer de Stembureau App, die inzicht geeft in het verloop van de verkiezingen en stembureauleden ondersteunt bij de controle van de kiesgerechtigdheid. De app functioneerde gebrekkig en viel na 16:30 uur zelfs helemaal uit.

Zo’n achttien grote gemeenten maakten gebruik van de app. Ze kwamen in de problemen omdat stembureauleden moesten overstappen op een handmatige controle van het register van ongeldige stempassen (ROS). ‘Daar waren sommigen van hen onvoldoende op voorbereid,’ concludeert de Kiesraad. Het leidde tot een vertraagd stemproces in sommige gemeenten.

De Kiesraad adviseert verder het ministerie van BZK onder meer om experimenten met elektronisch tellen te versnellen. Eén van de aanbevelingen is een kleiner stembiljet dat elektronisch telbaar is. In 2025 zouden de eerste tests worden uitgevoerd en in 2026 de eerste experimenten. De Kiesraad pleit ervoor om dit sneller te doen.

Software op cd-roms

Gemeenten en waterschappen willen volgens de Kiesraad daarnaast meer tijd om de ondersteunende software bij de verkiezingen te testen. Op dit moment wordt de software om veiligheidsredenen op cd-roms per post verstuurd. Daar lijkt de Kiesraad nuIn 2025 zouden de eerste tests worden uitgevoerd en in 2026 de eerste experimenten. vanaf te willen. Een probleem is volgens de rapporteurs namelijk dat niet iedere computer tegenwoordig nog cd-roms kan lezen.

Er wordt daarom gezocht naar verbeteringen. ‘Zo overwegen wij een stapsgewijze aanlevering, zodat gemeenten en waterschappen al een deel van de software kunnen testen vóór vaststelling van de kandidatenlijsten,’ aldus de Kiesraad.

Hand in eigen boezem

De Kiesraad steekt ook de hand in eigen boezem voor een beter uitvoerbaar verkiezingsproces. ‘Wij gaan onze ondersteuning van gemeenten en waterschappen vóór, tijdens en na de verkiezingen verbeteren, ook in het perspectief van onze nieuwe taken.’

Onlangs maakte de Kiesraad bekend een mega-contract met een leverancier voor nieuwe verkiezingssoftware te ontbinden. Het bedrijf, Paragon Customer Communications, kon de eerste oplevering niet op tijd realiseren. 

Dit artikel verscheen eerder op AG Connect

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
Mooi dat de Kiesraad zo hard aan het werk is, zou ook mooi zijn als ze iets doen met meldingen over uitgebrachte maar niet terugvindbare stemmen.
Advertentie