Advertentie
digitaal / Nieuws

Stein de fout in met gegevens 332 Wmo-cliënten

Gemeente Stein heeft per abuis gevoelige informatie gepubliceerd op een openbare website. De gegevens van 332 Wmo-cliënten stonden een jaar lang op TenderNed, een website voor aanbestedingen.

23 januari 2018

Gemeente Stein heeft per abuis gevoelige informatie gepubliceerd op een openbare website. De gegevens van 332 Wmo-cliënten stonden bijna een jaar lang op TenderNed, een website voor aanbestedingen.


Openbare aanbesteding

De Limburger meldt dat de informatie in een document te vinden was voor het aanbesteden van het verstrekken van hulpmiddelen en leveren van een daarbij passende service. De Wmo-cliënten zagen hun naam, adres, geboortedatum, burgerservicenummer en woonplaats terug op de website. Er stond ook bij vermeld welke hulpmiddelen zij gebruikten. 


Verzoek aan betrokken bedrijven
De informatie werd na een melding direct verwijderd en de bedrijven die zich hadden gemeld voor de aanbesteding kregen het verzoek om de persoonsgegevens uit de toegestuurde bestanden te halen. De gemeente Stein lichte de Autoriteit Persoonsgegevens binnen 72 uur in over het incident en de betrokken inwoners kregen een brief waarin zij geïnformeerd werden. Ook is er een telefoonnummer beschikbaar gesteld voor vragen, waarvan enkele bewoners gebruik maakten.


'Kleine kans op misbruik gegevens'

Wethouder Natascha Wingelaar betreurt het incident en stelt tegenover De Limburger dat de kans zeer klein is dat onbevoegden de gegevens hebben gezien. ‘Het gaat om een specifieke website waarop stukken over wel honderdduizend aanbestedingen staan. Deze gegevens stonden op een tabblad van een Excelbestand.’ Er loopt inmiddels een onderzoek naar de precieze toedracht. Wingelaar gaat uit van een persoonlijke fout.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ben Bugter / Adviseur
Er staan per vandaag 16.893 aanbestedingen op TenderNed, dus "wel honderdduizend" is een wat hoge inschatting.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie