Kosten
Het plan voor de gezamenlijke inkoop ontstond in het kader van het provinciale programma Utrechts Jeugd Centraal. Onder regie van de provincie werken gemeenten, onderwijsinstellingen en zorgaanbieders aan een betere jeugdzorg.
‘De stad Utrecht had de Europese aanbesteding eigenlijk al opgezet, toen hebben de andere gemeenten aangehaakt. De totale kosten zijn hiermee sterk gedaald’, aldus een woordvoerder van de gemeente Utrecht. De invoering van het EKD kost de gemeente in totaal rond de 600.00 euro.
Zelfde kinddossier voor alle Utrechtse gemeenten
Alle gemeenten binnen de provincie Utrecht hebben in gezamenlijkheid het Elektronisch Kinddossier (EKD) ingekocht bij dezelfde…
Overdracht
De voordelen van de gezamenlijke aanpak zijn volgens de woordvoerder legio. ‘Op deze manier werken alle instellingen met dezelfde software, waardoor het uitwisselen van de dossiers een stuk makkelijker wordt. De overdracht van mensen die binnen de provincie verhuizen zal bijvoorbeeld geen problemen opleveren’. Daarmee wil de woordvoerster overigens niet zeggen dat het dossier van een kind dat naar Groningen verhuist daar niet meer leesbaar zou zijn: ‘De bedoeling van het hele EKD is juist dat het altijd is te lezen. Maar in Utrecht weten we nu absoluut zeker dat de gegevens uniform worden opgeslagen en beheerd.’ Hierdoor kunnen de geanonimiseerde gegevens bijvoorbeeld ook voor beleidsonderzoek gebruikt worden.
Beveiliging
Ook de afspraken over toegang, privacy en inrichting van het systeem zijn uniform binnen de hele provincie gemaakt. ‘Binnen de wettelijk voorgeschreven grenzen zijn de gemeenten verantwoordelijk voor het beheer en de afspraken. Nu gelden in heel Utrecht dezelfde regels. We hebben gekozen voor de zwaarste beveiliging van de privacy: alleen medische professionals die werken met het kind mogen het dossier inzien’.
Lees meer:
Commentaar: Die goeie ouwe tijd 24.11.2008