Wet Dwangsom
Het gaat om een proef waarmee de gemeente vooruitloopt op de landelijke invoering van de Wet Dwangsom. Eigenlijk zou de wet op dat moment al landelijk in moeten gaan, maar het kabinet besloot vorig jaar de landelijke invoering nog een jaar uit te stellen. Eerder besloten Nieuwegein en Leiden al tot invoering van het dwangsomsysteem.
1260 euro
Het systeem houdt in dat iemand een brief kan sturen naar de gemeente of een standaardformulier van de website kan downloaden en opsturen, waarin de gemeente in gebreke wordt gesteld voor het niet halen van de beslistermijn. De dwangsom kan maximaal over 42 dagen gaan en maximaal 1260 euro bedragen. De gemeente zegt de proef ook te doen om te kijken of ze klaar is voor de invoering in 2010 op alle afdelingen.
Eigen budget
Volgens een woordvoerder zit het nu wel goed met het afhandelen van de zaken. ‘het is niet zo dat afdelingen failliet gaan. Als we binnen de wettelijke termijnen blijven is het goed. We moeten misschien iets versnellen, maar dat zal moeten blijken. In 99 van de 100 gevallen gaat het goed.’ De gemeente heeft geen apart potje om de dwangsommen te betalen. ‘Als er een dwangsom komt, dan moet de afdeling dat zelf uit eigen budget betalen.’
Hellevoetsluis legt zichzelf dwangsom op
Een dwangsom van 20 tot 40 euro per dag als de gemeente niet snel genoeg reageert op een bouwvergunningaanvraag of een ander besluit. De…
Beroepsbezwaarmakers
De gemeente vreest niet dat er straks beroepsbezwaarmakers opstaan. ‘Het gaat hier toch om persoonlijke beschikkingen. Dan ga je niet continu vergunningen aanvragen.’ Tijdens tussentijdse evaluaties wordt gekeken of de proef goed werkt. De pilot loopt tot de landelijke invoering op 1 januari 2010.
Lees ook:
Ministeries komen belofte burgerbrieven niet na (04/11/2008)
Mogelijk onderzoek schadeclaims bij gemeente (10/12/2007)
Mogelijk onderzoek schadeclaims bij gemeente (10/12/2007)
(10/12/2007)