Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten moeten inktvraat maar zelf oplossen

Gemeenten moeten niet langer wachten op ondersteuning bij het digitaliseren van hun papieren akten burgerlijke stand, waarvan een fors deel…

Gemeenten moeten niet langer wachten op (financiële) ondersteuning bij het digitaliseren van hun papieren akten burgerlijke stand, waarvan een fors deel door inktvraat is aantgetast.


Handdoek in de ring
Vooral akten uit de periode 1980-2000 hebben last van inktvraat, waarbij het zuur uit de gebruikte inkt het papier aantast waarmee de akten aangemaakt zijn. Driekwart van de akten Burgerlijke Stand bij gemeenten heeft eronder te lijden. De Nederlande Vereniging Voor Burgerzaken (NVVB) heeft steeds gepleit voor financiële bijstand vanuit het ministerie van Veiligheid en Justitie, dat verantwoordelijk is voor de dubbele opslag van de akten (centraal en bij de gemeenten). Maar nu gooit het NVVB de handdoek in de ring.

Hele keten stroomlijnen
"We verwachten niets meer van het ministerie, maar we moeten wel zorgen dat die oude akten geborgd zijn", stelt vice-voorzitter Simon Rijsdijk van de NVVB. De organisatie roept de gemeenten daarom op de digitalisering van de gehele persoonsregistratieketen te stroomlijnen en als onderdeel daarvan ook de digitalisering van de akten burgerlijke stand ter hand te nemen. "De inktvraat wordt hiermee stilgezet en gemeenten kunnen door deze digitalisering efficiencywinsten halen in de dienstverlening." Zo zouden gemeenten ook beter inspelen op de komst van de BRP, die de GBA vervangt.

Verschillende formaten
Volgens Rijsdijk zijn overigens veel gemeenten er al mee aan de slag gegaan. "Het gevaar is dan wel dat er op allerlei verschillende manieren en bestandsformaten wordt opgeslagen. Ze hebben daarbij ook met leveranciers te maken. Maar die diversiteit is al ontstaan, doordat sommige gemeenten al stappen hebben gezet."

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Dick

Mooie klus voor mensen in de bijstand

Op 27 juni 2013, 08:43
gerrie

Steeds meer mensen krijgen last van digitale dementie. Een levensgevaarlijke aandoening. Zelf krijg ik steeds meer een hekel aan digitale systemen. Ik word er ziek van. Helder denken wordt steeds lastiger. Kan alleen nog maar wat drukken en staren. Ik word er zo moe en slaperig van. Veel verder dan bb komt ik niet meer. Toch maar eens gaan praten met dokter Manfred

Op 27 juni 2013, 10:28
Jeanet

welke gemeenten hebben al stappen gezet? Ik ben benieuwd naar hun aanpak en ervaringen.

Op 10 september 2013, 12:28

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in