Zeker honderden mensen zijn het slachtoffer geworden van fraude met toeslagen omdat de Belastingdienst nogal los is omgegaan met het gebruik van een DigiD bij de aanvragen.
Grootschalige DigiD-fraude bij toeslagen
Veel huishoudens zijn het slachtoffer geworden van fraude met toeslagen omdat de Belastingdienst nogal los is omgegaan met het gebruik van…
Lenen
De Belastingdienst bevestigt een bericht van nrc.next daarover. De laaste tijd bleken er veel fraudegevallen op te duiken, in ieder geval in een aantal straten in Rotterdam. Daarom zegt de Belastingdienst alsnog te hebben ingegrepen. Tot enige tijd geleden controleerde de dienst niet of de DigiD onder een digitale aanvraag voor een kinderopvang-, huur- of zorgtoeslag wel van de aanvrager zelf was. Het 'lenen' van een DigiD van een kennis, indien de eigen DigiD zoek was, werd in 2007 zelfs even aangemoedigd. Het moest vooral makkelijk blijven.
Match
Bij aanvragen voor kinderopvangtoeslagen werd de DigiD sinds dit voorjaar wel met het burgerservicenummer van de aanvrager gematcht. Maar bij de zorg- en huurtoeslag gebeurde dat nog niet. Daardoor was het mogelijk om met een willekeurige DigiD een toeslag op naam van iemand anders aan te vragen en vervolgens het rekeningnummer te wijzigen waarop het voorschot moest worden uitbetaald.
Terugbetalen
De laatste tijd werden veel nietsvermoedende 'aanvragers' geconfronteerd met het verzoek om onterechte voorschotten terug te betalen. Volgens een anonieme bron van nrc.next gaat het daarbij om honderden slachtoffers en misschien wel duizenden. Momenteel loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar fraude bij 260 huishoudens.
Opheldering
Inmiddels is het gat helemaal gedicht door de Belastingdienst. Regeringspartij CDA en oppositiepartij PvdA eisen opheldering van staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) over de fraude. CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt vreest dat de fraude nog mogelijk is omdat er nog steeds een willekeurig rekeningnummer kan worden gebruikt.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Raar hoor. Het beleid van de overheid is dat ze niet naar de bekende weg vraagt. Banken hebben de plicht informatie van bankrekeningen naar de belastingen te sturen. De belastingdienst kan dus vrij eenvoudig controleren of een belastingbetaler/ontvanger wel eigenaar is van een bankrekening. Deze problemen zouden helemaal niet voor mogen komen! De controle is te automatiseren.
Ongegrijpelijk; Je kunt toch aan het BSN alles koppelen of komen we nu in het stadium van de digitale vermindere meeropbrengst waar criminelen, fraudeurs garen bij spinnen???
Slordig hoor.
Beveiliging, privacy, requirements en risico's. 4 aspecten die stelselmatig worden verontachtzaamd in overheidsprojecten.
En van 'identity theft' heeft men blijkbaar ook nog nooit gehoord.