De openbaar vervoerbedrijven in Nederland gaan door met de invoering van de ov-chipkaart. Dat maakten ze vrijdag bekend tijdens een persconferentie in Den Haag.
Bedrijven gaan door met ov-chipkaart
De openbaar vervoerbedrijven in Nederland gaan door met de invoering van de ov-chipkaart. Dat maakten ze vrijdag bekend tijdens een…
De toekomst van de kaart was onduidelijk sinds begin januari, toen bleek dat hackers een deel van het beveiligingssysteem hadden gekraakt. Trans Link Systems, de producent van de kaart, gaf vervolgens TNO opdracht om de gevolgen van de kraak te onderzoeken.
TLS-directeur Jeroen Kok maakte de resultaten van het onderzoek vrijdag bekend. Volgens hem vormt het rapport geen aanleiding om af te wijken van de koers. ,,We zijn opgelucht en gaan ermee door’‘, aldus Kok.
TLS, opgericht door NS, Connexxion en de stadsvervoerders HTM, GVB en RET, gaat er op basis van het TNO-rapport vanuit dat de chip op termijn helemaal wordt gekraakt. Ernstige gevolgen hoeft dat niet met zich mee te brengen, aangezien de chip slechts een onderdeel is van een groter beveiligingspakket. Zo controleert TLS alle transacties op het hoofdkantoor in Amersfoort.
Desondanks moeten er snel maatregelen worden genomen. Binnen een paar jaar gaat TLS de kaarten waarschijnlijk vervangen voor kaarten met een beter beveiligde chip. Beveiligingsmaatregelen moeten continu worden geëvalueerd en indien nodig aangepast.
Volgens Kok lopen de reizigers geen financiële risico’s als de kaart helemaal gekraakt zou worden. Als er iets mis gaat, draaien de ov-bedrijven op voor de kosten. Overigens heeft TLS tot op heden geen fraudemeldingen ontvangen van chipkaartgebruikers.
De ov-chipkaart moet met ingang van volgend jaar de strippenkaart vervangen. Nederlanders kunnen dan door het hele land reizen met het openbaar vervoer met de nieuwe kaart. De ov-bedrijven hebben samen ongeveer een miljard euro geïnvesteerd in poortjes, kaartlezers en andere ov-chipapparatuur.(ANP)