Staatssecretaris De Jager van Financiën heeft maatregelen genomen om de computersystemen van de Belastingdienst te vereenvoudigen en de dienstverlening beter op burgers en ondernemers te richten. Dat staat in de voortgangsrapportage Vereenvoudingsoperatie Belastingdienst die naar de Tweede Kamer is gestuurd. In de rapportage beschrijft De Jager de korte- en langetermijnmaatregelen die hij daarvoor neemt.
De Jager maakt systemen Belastingdienst eenvoudiger
Staatssecretaris De Jager heeft maatregelen genomen om de computersystemen van de Belastingdienst te vereenvoudigen en de dienstverlening…
De maatregelen betekenen een heroriëntatie van de procesinrichting van de Belastingdienst. Deze moet niet langer uitgaan van belastingwetten, maar aansluiten bij de belevingswereld van belastingplichtigen en de gebeurtenissen in hun leven waar zij mee te maken hebben. Op de lange termijn worden er maatregelen genomen die ervoor moeten zorgen dat de belastingaangifte zoveel mogelijk vooraf door de Belastingdienst wordt ingevuld, op basis van loon- en inkomensgegevens. Ook moeten notarissen akten en aangiften overdrachtsbelasting digitaal bij de Belastingdienst kunnen indienen.
De kortetermijnmaatregelen behelsen onder meer dat er via de website van de Belastingdienst steeds meer formulieren zijn te downloaden en vervolgens digitaal bij de Belastingdienst in te dienen. Ook moet de site van de Belastingdienst particulieren, ondernemers en belastingconsulenten actuele informatie gaan aanbieden waarop zij zich via een RSS-feed kunnen abonneren. De BelastingTelefoon zal rond drukke momenten zoals de aangiftecampagne ook op vrijdagavond en zaterdag overdag open zijn en indien noodzakelijk geldt dat ook voor de Belastingkantoren.
Vereenvoudiging en herbouwen systemen
De maatregelen voor de langere termijn zijn gericht op de complexiteitsreductie van de ICT-systemen. Hierbij wordt het aantal systemen en applicaties niet alleen vereenvoudigd, maar ook in aantal verminderd en herbouwd. Een ander belangrijk uitgangspunt is dat de applicaties en de informatie die zij bevatten van elkaar worden gescheiden. Nu zijn beide nog met elkaar verweven. Door gebruik te maken van een modulaire opbouw kunnen wijzigingen makkelijker worden doorgevoerd en de systemen eenvoudiger worden onderhouden.
Door gebruik te maken van open standaarden moeten de verschillende systemen ook onderling en met de buitenwereld beter gegevens kunnen uitwisselen. Bovendien wordt er bijzondere aandacht er besteed aan het testen van de systemen. Deze worden telkens eerst in het klein gebouwd om zeker te zijn dat ze goed functioneren. Als dat het geval is, kan er worden opgeschaald. Voordat ze daadwerkelijk in gebruik worden genomen, wordt er aan de hand van uitgebreide praktijkcases getest. Tot slot worden er meer go/no go momenten in het ontwikkeltraject ingebouwd, waarbij de ambtelijke en politieke leiding zijn betrokken.