Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) heeft gistermiddag in de Tweede Kamer zijn ‘oprechte excuses’ aangeboden voor de nieuwe fout bij de Belastingdienst, waardoor 730.000 mensen hun belastingaangifte opnieuw moeten insturen.
De Jager biedt excuses aan
Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) heeft gistermiddag in de Tweede Kamer zijn ‘oprechte excuses’ aangeboden voor…
Gedupeerden ontvangen een excuusbrief en het verzoek om opnieuw aangifte te doen. “Zoiets kan en mag niet gebeuren”, zei De Jager in de Kamer. Hij gaat ervan uit dat de eerder ingestuurde aangifte nog op de computer van de belastingplichtige staat. Tot 1 april kan de aangifte ingestuurd worden.
De getroffen belastingplichtigen hadden voor afgelopen weekeinde hun aangifte digitaal aangeleverd. Omdat dit jaar voor het eerst volledig gebruik wordt gemaakt van DigiD, de digitale inlogcode voor overheidsinstanties, is de software aangepast. Door een fout in het systeem bleek afgelopen vrijdag dat alle ingestuurde aangiftes onbruikbaar zijn geworden.
De Tweede Kamer maakte tijdens het debat duidelijk moedeloos te worden van deze nieuwe fout bij de fiscus, na eerdere langdurige problemen met onder meer de premie-inning voor uitkeringen en de toeslagen voor huur en kinderopvang. Een meerderheid wil daarom meer de vinger aan de pols houden door De Jager te dwingen vaker en uitgebreider te rapporteren over doelstellingen en resultaten van de Belastingdienst.
Volgens oppositiepartijen SP en VVD ondergraven de nieuwe fouten de politieke geloofwaardigheid van de staatssecretaris. VVD en GroenLinks hintten woensdag op de noodzaak van een parlementair onderzoek als zich weer problemen voordoen.
De Jager erkende dat hij nieuwe incidenten niet kan uitsluiten, maar hij kondigde wel aan dat er betere tijden zullen aanbreken voor de Belastingdienst. ,,Ik kan u beloven dat het de komende jaren beter wordt.’‘ Een robuust ICT-systeem, het verminderen van de complexiteit en het vereenvoudigen van grote operaties als de toeslagen voor huur en kinderopvang nemen echter volgens hem nog wat jaren in beslag. (ANP)