De Europese Unie heeft zondag haar eigen digitale bibliotheek gelanceerd. Internetters kunnen daar EU-documenten vinden die teruggaan tot 1952, toen Nederland en vijf andere landen de organisatie creëerden die uitgroeide tot de nu 27 lidstaten tellende Europese Unie.
EU zet archief online
De Europese Unie heeft haar eigen digitale bibliotheek gelanceerd met EU-documenten vanaf 1952.
“Met de digitale bilbliotheek bieden we totale transparantie van de Europese wetgevende en culturele publicaties”, zei EU-commissaris Leonard Orbanm (Meertaligheid) bij de Frankfurter Buch Messe, ‘s werelds grootste boekenbeurs. “Het project onderstreept ook de inzet van de Europese Unie om de historie van de unie in zijn diversiteit aan talen te bewaren en aan te moedigen.”
Het oudste document in de digitale EU-bibliotheek is een toespraak van Jean Monnet, bij de inhuldiging van de Hoge Autoriteit voor Kolen en Staal, een voorloper van de Europese Unie.
Het archief telt ongeveer 110.000 publicaties met samen 12 miljoen pagina’s. Het staat gelijk aan 4 kilometer aan boekenplank. Medewerkers hebben de documenten ingescand sinds februari 2008 voor een kostprijs van ongeveer 2,5 miljoen euro.
De digitale bibliotheek is onderdeel van Europeana, een samenwerking van nationale bibliotheken en archieven in EU-landen. (ANP)