Advertentie
digitaal / Nieuws

Korpsen beschermen agenten te weinig

De politiekorpsen doen te weinig om agressie en geweld tegen hun agenten te voorkomen of te beperken. Dat blijkt volgens de Arbeidsinspectie uit controles vorig jaar bij de helft van de 26 Nederlandse korpsen. De Arbeidsinspectie noemt de situatie zorgelijk, omdat het aantal incidenten en de ernst daarvan toeneemt. Bij de overige korpsen werden de werk- en rusttijden bekeken. Bij acht van de dertien korpsen werd die overtreden, constateert de inspectie.

19 april 2010
Agressie en geweld
Op het gebied van agressie constateert de Arbeidsinspectie dat 94 procent van de ondervraagde agenten wel eens is geconfronteerd met agressie en geweld. Dit varieert van uitschelden tot schieten met een vuurwapen. Twaalf van de dertien onderzochte korpsen nemen onvoldoende maatregelen om hun eigen agenten hiertegen te beschermen, vindt de Arbeidsinspectie.

Maatregelen
De korpsen moeten volgens de inspectie extra maatregelen nemen. Zo moeten agenten onder meer beter worden getraind in vaardigheden om escalatie van dreigende situaties te voorkomen. Ook zijn meer bouwtechnische maatregelen nodig, zoals hogere en bredere balies en sluiting van bepaalde toegangsdeuren voor bezoekers.

Werktijden overtreden
Acht van de dertien onderzochte korpsen houden zich niet aan de regels over werk- en rusttijden. Bij een eerdere controle in 2006 was het nog bij 24 van de 26 korpsen mis. Volgens de inspectie kan het gevaarlijk zijn als agenten te lange diensten draaien en te weinig rust krijgen, omdat de kans daardoor bestaat dat ze minder alert zijn.

Betere registratie
Korpschefs hebben de Arbeidsinspectie inmiddels al toegezegd de problemen met werktijden en agressie aan te pakken. Zo komt er een betere registratie van de gewerkte uren en geweldsincidenten, er komen meer trainingen voor agenten om agressie te voorkomen. De twee grootste politiebonden ACP en NPB zeggen net als de Arbeidsinspectie nauw toe te zullen zien op verbetering. Voorman Gerrit van de Kamp van de ACP: 'Het had allemaal al gebeurd moeten zijn, want dit is niet de eerste keer dat deze problemen zijn geconstateerd.'

Al eerder aangekaart
NPB-voorzitter Han Busker benadrukt dat zijn organisatie de nu opnieuw geconstateerde problemen al jaren lang heeft aangekaart. Wat hem betreft gaan de boetes omhoog voor korpsen die de regels overtreden. 'Het moet niet lonen om roofbouw op je eigen mensen te plegen.'

 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Alex
Ik schrijf hier uit eigen ervaring, dat het Politie systeem niet goed werkt om de reden dat als je agent of welke functie dan ook bekleed niet of nauwelijks word herkend als wetsdienaar, ook niet door de overheid gezien hoe er mee om word gegaan
Ik heb zelf veel familie en goede bekende werken bij Politie MWB, die uit ervaring weten hoe het Politie wezen in Nederland in de praktijk werkt!
De mensen die deze functie bekleden worden na een incident in hen functie als belager of aanzet tot gezien, waar is het gezag en de inzet tot gebleven?
Ik vind als je bij de Politie werkt dat een of andere daarover geen uitspraak mag doen in de media wat wel het geval is nu!
Omwille van training of dergelijke, dat is het probleem niet, ze zijn wel goed opgeleid, wat wel is dat bij de agenten de handen gebonden zijn om de reden dat een crimineel hier in Nederland te veel de handen boven het hoofd word gehouden, ik wil zeggen dat de Politie meer zeggenschap moet krijgen en ook meer bevoegdheden moet krijgen!
Ik zie het als een belemmering tot het uitvoeren van hen Politie taak in ons Nederderiglandje door ons rechtssysteem.
Even terug te komen op wat ik zelf mee heb gemaakt, 30 / 8 / 08 omstreeks 3 uur in de nacht, mijn is vrouw jarig we gaan met zijn alle lekker even opstap in onze Bredase stad, wat doet nou het geval, ik word aangevallen door een Marokkaan tot twee keer toe, ik heb me verdedigd in de zin hem van me lijf te houden er vielen paar klappen en schoppen het was helemaal niet zo erg, maar hetgeen werd opgeblazen!
Ik had de pech dat er agenten stonden te kijken, tja daar ga je dan, wat de agenten deden vond ik niet erg maar wat de Marokkaan deed wel, die deed aangifte terwijl de man in kwestie mij alvorens aanviel mishandelde en verwonde, kijk zo werkt ons rechtssysteem in ons Nederland
Ik kreeg als uitspraak 240 uur werkstraf 300 euro schadevergoeding ik snap nog niet waaraan en 2 jaar voorwaardelijk met de voorwaarden van een half jaar detentie, als oppassende burger zijnde
Dus voor mij was het helemaal balen.
Want 2 dagen daarvoor had ik net mijn sollicitatie brochure binnen om bij de Politie mwb te gaan,
Nu wil ik zeggen dat het niet alleen maar om Marokkanen gaat, ik praat gewoon in
het algemeen,
Wat ik wil zeggen, mensen blijf van elkaar af en respecteert een ander wie of wat die ook is!
Paul / projectleider
Het gaat gewoon om normale randvoorwaarden in je werk. Vrij simpele, technische maatregelen.

Het gaat niet om het hoodgdravende gezeur over gezag of bevoegdheden ofzo en alle daarbij behorende stokpaardjes. is ook een leuke discussie, maar dit is iets anders.
J. van Velzen / directeur Brain Management International
De titel alleen al...agenten moeten worden beschermd tegen agressie, er moeten hogere balies komen...Het is m.i. essentieel dat de korpsen om maar weer eens te beginnen alle energie steken in het herpakken van het gezag van de politie. Elke vorm van agressie consequent bestraffen. En de genoemde
vaardigheidstrainingen vandaag beginnen graag. In ieder geval toont deze treurige noodkreet maar weer eens aan dat 'meer blauw op straat' alleen zin heeft als je weet wie er met welke capaciteiten in dat uniform rondloopt.
Hannes Haganum / kritisch lezer
De heer van Velzen stipt een essentieel punt aan. Helaas wordt de cultuur bij de politie de laatste jaren volledig beheerst door het managementdenken waarbij alles draait om produktiecijfers en het pleasen van de politiek. Zeker bij de politie zal de aandacht weer gericht moeten zijn op de agent op straat en het gezag dat hij of zij moeten uitstralen. Daarvoor moeten zij ook weer de daarvoor benodigde bevoegdheden terug krijgen.
Advertentie