Papierloos
'Het is geweldig, ik gooi al het papier weg, alles gaat nu via die e-reader,’ zegt Henk Meulink, fractievoorzitter van het CDA in Hardenberg. Meulink heeft gisteren voor het eerst met het apparaat vergaderd en hij is heel enthousiast. ‘Die e-reader sorteert de stukken automatisch. Per vergadering staan de stukken in een mapje. Je haalt op wat je wilt, klikt door als je nog iets wilt opzoeken. Het werkt echt heel fijn. Je kunt er ook aantekeningen op maken. Ik gooi al het papier weg. Je moet gewoon in een keer over gaan, papierloos.’
Gemeenteraden gaan papierloos vergaderen
In twintig gemeenteraden krijgen raadsleden een e-reader of ‘digital reader’. De bedoeling is dat in die gemeenten de nieuwe…
Bijna A4
Raadsleden krijgen een e-reader van het Nederlandse bedrijf iRex. Het ‘elektronisch papier’ is net iets kleiner dan een A4-tje. Het leest alsof het op gewoon papier gedrukt staat, je hebt dus geen last van hinderlijke reflecties. ‘Gisteren was een grafiekje was op de papierenversie van de stukken niet te lezen - het was slecht gekopieerd - maar op mijn e-reader zag je het wel,’ zegt Meulink vrolijk. Op dit moment biedt de e-reader, die ongeveer zevenhonderd euro kost, verschillende grijstinten. Naar verwachting komt er in 2010 een kleuren-reader.
Drieduizend euro
De techniek ‘achter’ de reader wordt geleverd door NotuBiz, een bedrijf dat voor veel gemeenten de raadspublicaties verzorgt. ‘Gemeenten kopen zelf de e-readers. Wij verzorgen dan dat de digitale teksten via een informatiemanagement-systeem op die readers terecht komt,’ zegt Rens Groeneveld van NotuBiz. Per jaar kost dat per gemeenteraad zo’n drieduizend euro.
Bomen
Tegenover de kosten voor aanschaf, onderhoud en service staat een mogelijke besparing op papier-, kopieer- en koerierkosten, zegt Groeneveld. Ook Raadslid Meulink ziet dergelijke voordelen: ‘Als gemeente betalen we nu alleen al aan papierkosten nu twintigduizend euro per jaar. En het scheelt dat gezeul met papier. En het is zonde van de bomen en de benzine. Normaal komt drie keer per week een koerier hier alle stukken brengen. Dat hoeft dus niet meer.’
Wifi
Op dit moment kan de gebruikte e-reader nog niet draadloos worden ‘bijgevuld’; daarvoor moet het apparaat via een usb-kabeltje op een computer met internet worden aangesloten. Een volgende versie van het apparaat zal wel voorzien zijn van Wifi en dus draadlos toegang krijgen tot een netwerk. ‘Dan komen ook de laatste amendementen digitaal binnen. Die worden nu nog op papier uitgedeeld,’ zegt Meulink haast verontschuldigend. Hij heeft nog wel een idee om het apparaat nog beter te maken. 'Nu is op deze reader alleen NRC Handelsblad te lezen. Het zou fijn zijn als ook de lokale krant hierop verschijnt. Dan kunnen we ook al het nieuws over onze gemeente hierop lezen.'
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Goede actie!
Het zou sowieso mooi zijn als e-readers meer gebruikt zouden worden en ook veel meer informatie beschikbaar komt voor e-readers.
Waarschijnlijk moet voor partculieren de prijs nog wel wat gaan dalen voor dit haalbaar is...
Mooie ontwikkeling, alleen zijn de kosten van zn ereader veels te hoog. Voor het zelfde geld heb je een laptop.
Verder begrepen van hore zegge dat deze specifieke Irex apparatuur tergend traag is en dat de baterylife zeer kort is. Nog vere van ideaal om te gebruiken dus.
Waarom alle documenten eerst naar een e-Reader uploaden, terwijl je tegenwoordig ook documenten direct online van je eigen notities kunt voorzien en kunt teruglezen? Geen extra uitgaven aan hardware, de gewone laptop met een softwareplug-in volstaat. UMTS erbij, en je bent overal online. Sterker nog: met de vervanging van schriftelijke verslagen door audio/videoverslagen heb je liever een laptop: daar kan je ook streaming luisteren/zien.
En verlies je de laptop, dan is er niets aan de hand; alle documenten en notities staan in een beveiligde webomgeving. Maar verlies je een e-reader, dan liggen je besloten documenten mooi op straat...
Zelf geloof ik dan ook meer in een webbased oplossing in combinatie met een touch-laptop / tablet pc.
Hallo Rene,
NotuBiz heeft als marktleider van audio en videoveslaglegging natuurlijk ook eerst gedacht aan een tableau pc om al haar diensten te kunnen publiceren. Zoals jij als directeur bijj gemeenteoplossingen en ik van NotuBiz zoek je altijd naar een oplossing waarin je klanten zo optimaal als mogelijk kan bedienen. In het geval van het lezen van documenten hebben wij toch bewust voor de eReader gekozen. Waarom: omdat het lezen van vergaderstukken (vaak grote pakken) op een eReader vele malen rustiger voor je ogen is dan op een (tableau) pc. Dit komt omdat de LCD techniek van het pc scherm hiervoor eigenlijk niet gemaakt is. Dit is ook wat uit alle testen die we nu hebben draaien terug komt. Je kunt niet in alle gevallen de breedte zoeken die je zelf als leverancier zou willen. Ook hier geldt: De klant is koning!
ps: voor de beveiliging van documenten zijn inmiddels charmante oplossingen gevonden.
Zojuist een praktijktest gedaan met eReaders van iRex en Sony. Bijzonder opvallend is dat de iRex eReader krom blijkt, dus wiebelt en het scherm in tegenstelling tot de marketing aanzienlijk kleiner is dan A4. Voor het laden van de accu en uploaden van bestanden kan de iRex aangesloten worden op een PC of laptop. Echter, de laptop crasht direct na aansluiten, elke keer weer.
Grote gemeente Noord Holland doet praktijktekst iRex. Apparaat helaas na 1 week definitief defect en retour. Uploaden documenten blijkt problematisch bij grote gemeente in Noorden. Documenten op eReader zelf hebben geen metadata en zijn niet geclusterd rondom vergaderingen, structuur ontbreekt, dus lastig in gebruik. De nieuwe iPad van Apple lijkt interessanter: documenten inclusief metadata en ook webaccess en wireless. Meer informatie volgt.
In de VS heeft Amazon de prijs van de Kindle rigoureus aangepast. De ereader kost nu nog maar 190 euro. Barnes & Nobles volgde snel door zijn Nook goedkoper te maken. Een goede ontwikkeling?
Voor de zakelijke markt (en dus ook overheid) is dat nog maar de vraag. De meeste zakelijke gebruikers hebben behoefte aan mobiele apparaten met een relatief groot (minimaal 8, maar liever een 10 inch) scherm om PDF's te kunnen lezen en de mogelijkheid om er op te schrijven. De iPad valt dan meteen af. Veel relatief jonge bedrijven met geavanceerde ereaders en ditto hoge ontwikkelingskosten, worden door de nieuwe prijsoorlog de nek omgedraaid nog voor ze zich hebben kunnen bewijzen. De eerste slachtoffers zijn al gevallen: iRex Technologies (ja, van de iRex 1000S) is 29 juni failliet verklaard en 25 juni maakte PlasticLogic bekend dat alle pre-orders van de Que zijn gecanceld.
Gelukkig is er ook nog goed nieuws: de eDGe van het Amerikaanse bedrijf Entourage is sinds kort ook in Nederland te verkrijgen. Het apparaat beschikt over WIFI en heeft twee schermen.Een e-inktscherm met de mogelijkheid om er op te schrijven en een LCD-scherm waarmee de gebruiker zonder problemen het internet op kan en waarmee uiteraard ook filmpjes kunnen worden afgespeeld. De wisselwerking tussen de twee schermen is erg goed en biedt allerlei nieuwe mogelijkheden. Een belangrijke voordeel is dat je via het LCD-scherm heel snel kunt 'bladeren' door het document dat geopend is op het e-inktscherm. Een probleem waar de meeste ereaders met slechts een scherm geen bevredigende oplossing voor hebben.
De echte oplossing voor de zakelijke markt en de overheid ligt echter op een heel ander gebied: maak documenten voor alle (draagbare) apparatuur beschikbaar in het juiste formaat. Epubs voor ereaders, PDF's voor de iPad, text voor mobiele telefoons en Word voor laptops. Op die manier kan elke gebruiker zelf bepalen waar, wanneer en hoe hij/zij de informatie tot zich wil nemen.