Overslaan en naar de inhoud gaan

Waar blijft data.gov.nl ?

Vorige week opende de site data.gov.uk zijn deuren. Via die internetpagina maakt de Britse overheid zo’n 3000 informatiebronnen en…

Vivek Kundra, Obama’s CIO, is trots dat zijn voorbeeld wordt gevolgd. Hij schrijft: “They Gave Us The Beatles, We Gave Them Data.gov.” Maar volgens ReadWriteWeb mag hij een toontje lager zingen. Onder leiding van Tim Berners-Lee (uitvinder van het web en nu pleitbezorger voor open data) hebben de Britten een veel betere dienst opgezet dan de Amerikanen: met meer en interessantere databronnen. Overigens zijn in de VS ook diverse steden actief met open data, net als in Canada.

 

Waarom Open data?

Het doel van open data of open overheid is om informatie die door overheden wordt verzameld en beheerd ook via internet beschikbaar te stellen in een herbruikbare vorm, zodat partijen in de samenleving op basis daarvan weer nieuwe en innovatieve producten of diensten kunnen bouwen. Bekende voorbeelden zijn natuurlijk de dienst om via sms kentekengegevens op te vragen en de CBS-gegevens die Funda bij een huis toont.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

 

Maar het hoeven niet perse commerciële toepassingen te zijn. Iedereen met een goed idee en enige programmeerkennis kan een maatschappelijk relevante mash-up creëren. In de VS wordt de creativiteit gestimuleerd met prijsvragen, zoals in Washingtonin New York en landelijk. Als hulp heeft de Britse krant The Guardian een zoekmachine laten bouwen die speciaal naar overheidsdata zoekt.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

En in Nederland?

Dus waar is de data.gov van Nederland? Ook hier zijn verschillende initiatieven om overheidsinformatie volgens specifieke principes online beschikbaar te stellen, bijv. bij de ministeries van OCW en VenW. Het ministerie van BZK heeft een aantal voorbeelden bij elkaar gezet en een uitgebreide handreiking Open Overheidsdata opgezet. Maar een overzicht van databronnen, dat ontbreekt helaas nog.

Dus wie zou in Nederland daartoe het initiatief moeten nemen? En welke databronnen kunnen we nu al opnemen in die lijst? Laat het me hieronder weten! En als je mee wil doen, meld je dan even aan bij de groep Open Overheid.

 

En trouwens, ik ben het even nagegaan … gov.nl is in overheidshanden, dus data.gov.nl behoort tot de mogelijkheden!

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in