Het ministerie van Economische Zaken acteert niet als softwareontwikkelaar in het programma Slim geregeld, goed verbonden (SGGV). Kamervragen over vermeende verdiensten met software die eigenlijk open source zou moeten zijn, slaan dus de plank mis. Dat standpunt neemt EZ in op zijn SGGV-website.
'EZ int geen licentiekosten'
EZ zegt niet te acteren als softwareontwikkelaar in het programma Slim geregeld, goed verbonden.
Binnen het programma Slim geregeld, goed verbonden worden enkele applicaties ontwikkeld die voor lastenverlichting kunnen zorgen in onder andere de bouw, de horeca, de rubber- en kunststofindustrie en bij de verwijdering van asbest. Naar aanleiding van een artikel in Computable, dat uit een oproep tot deelname aan een praktijktest van een van die applicaties concludeerde dat EZ zich wil laten betalen voor de ontwikkelde software, stelden eerst VVD-kamerleden Neppérus en Elias en vervolgens Vendrik van Groenlink kamervragen aan de minister van Economische Zaken. Zij zeggen het vreemd te vinden dat de overheid geld vraagt voor het gebruik van software waarmee juist administratieve lastenverlichting wordt beoogd. Vendrik wil weten hoe deze handelwijze zich verhoudt tot het actieplan NOiV.
EZ zegt echter alleen als facilitator op te treden. ‘De uitkomst van deze samenwerking is een proefopstelling van het geoptimaliseerde proces van informatie-uitwisseling dat in de praktijk door de betrokken bedrijven en uitvoerende overheden wordt getest. Daarna houdt de faciliterende rol van SGGV op. De ketenpartners bepalen zelf, mede op basis van een kosten-batenanalyse, of en wie een definitieve ICT-oplossing (applicatie) bouwt, betaalt en beheert. Alle betrokken partijen zijn van meet af aan van deze werkwijze op de hoogte en onderschrijven deze. Het ministerie van Economische Zaken, dat verantwoordelijk is voor SGGV, ontwikkelt dus geen software-applicaties en ontvangt op geen enkele wijze en in geen enkele vorm financiële baten van eventuele exploitatie van de ICT-applicaties die de ketenpartners bouwen.’ (FB)