Advertentie
digitaal / Nieuws

Hof van Twente weer online bereikbaar

Ondernemers en inwoners van de Overijsselse gemeente Hof van Twente kunnen de gemeentelijke loketten weer online bereiken.

29 december 2020
shutterstock-datalek.jpg

Ondernemers en inwoners van de Overijsselse gemeente Hof van Twente kunnen de gemeentelijke loketten weer online bereiken. De gemeente werd begin deze maand getroffen door een grote hack-aanval. Het gaat volgens een woordvoerder van de gemeente nog wel een half jaar duren voor alle computersystemen weer helemaal zijn hersteld.

Betalingen
Hof van Twente raakte door de aanval alle data op servers kwijt. In de eerste weken na de aanval zijn diensten als het aanvragen van een huwelijk, een paspoort, een ID-kaart of een rijbewijs hersteld. Ook andere burgerzaken functioneren ondertussen weer, aldus de woordvoerder. De gemeente verwacht ook dat heel veel openstaande rekeningen voor het eind van dit jaar zijn betaald. 'Wie op een betaling wacht en in de problemen komt, kan contact opnemen met de gemeente. Er is handmatig ook wel iets te doen', zegt hij.

 

Schade

Politie en justitie zijn bezig met een onderzoek naar de hackers. Dat gaat nog enige tijd duren, denkt de gemeente. Ook kan Hof van Twente pas in het voorjaar zeggen hoeveel schade is aangericht door de hack. Rond die tijd moet er ook een advies op tafel liggen om zo'n grote cyberaanval in de toekomst te voorkomen. 'Zodat alle organisaties zoals de onze kunnen leren van de lessen die wij nu leren', aldus burgemeester Ellen Nauta. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie